24. avgust 2010. | 08:41 | Izvor: Večernje novosti

Sremska Mitrovica — Sedam tona amonijaka, opasnog otrova, iscurelo iz hladnjače „Mitrosa“ u Sremskoj Mitrovici, a da se ne zna kako i kada, pišu „Večernje novosti“.
Slučajnom kontrolom pogona hladnjače klanice „Mitros“ otkriveno je da je sedam tona amonijaka, izuzetno jakog otrova, bukvalno isparilo u vazduh.
Srećom je amonijak, najverovatnije zbog neispravnosti sistema u kojem je bio smešten, curio u dužem periodu pa posledice nisu drastične za ljude, biljke i životinje. Građanima se savetuje da provere zadravstveno stanje disajnih organa.
Krivične prijave su podnete protiv Milorada S. – stečajnog upravnika „Mitrosa“ iz Beograda, Miroslava J. – direktora „Takovo agrara“ iz Gornjeg Milanovca, jer se „Mitros“ se nalazi u sastavu te firme, i Rodoljuba Draškovića, odgovornog lica„Svislajn grupe“, vlasnika svih firmi grupacije.
„Imali smo neviđenu sreću“, kaže inspektor Dušan Kosijer.
„Za čoveka, životinje i biljke fatalan je i jedan gram amonijaka. Da je kojim slučajem odjednom iscurila veća količina, ne daj bože svih sedam tona, pola žitelja Srema bi bilo otrovano ili imalo trajne zdravstvene posledice“.
Zasad ostaje zagonetka na koji način je iscurilo 7,4 tone izuzetno jakog otrova, iz sistema „Mitrosovih“ hladnjača.
Zagonetka je utoliko veća što je neverovatna „ekološka bomba“ otkrivena sasvim slučajno, prilikom utvrđivanja uzroka kvarenja 40 tona mesa i mesnih prerađevina.
Sada se čekaju zvanični nalazi i sudska veštačenja.

You may also like