Prvi zvanično potvrđeni slučajevi influence u Užicu gde je obolelo četvoro. Najveći broj obolelih očekuje se u januaru i februaru, posle raspusta.
Kako pišu „Novosti“ prvi slučajevi virusa sezonskog gripa A H3N2 zvanično potvrđeni analizama u „Torlaku“ pojavili su se u zapadnoj Srbiji – u Užicu. Do sada je zbog influence u užičkoj Opštoj bolnici smešteno četvoro pacijenata, a u svim ustanovama Zdravstvenog centra zabranjene su posete pacijentima.

Kako epidemiolozi kažu, od trenutka kada se pojave prvi slučajevi gripa, virus cirkuliše u narednih šest do osam nedelja. Najveći broj obolelih očekuje se u januaru i februaru, posle zimskog raspusta, kada počne nova školska godina. Stručnjaci, međutim, smatraju da bi ove godine Srbiju mogla da zadesi epidemija srednjeg intenziteta.
INKUBACIJA
Broj obolelih od gripa u Užicu, sigurno je mnogo veći od registrovanog. Inkubacija traje tri do pet dana, a u početku se grip širi manjom brzinom sa indeksom prenosivosti 1,5 – od dve obolele osobe, za tri dana, obole tri nove.

You may also like