U periodu januar-septembar 2010.godine mitrovačkoj policiji prijavljeno je 6 slučajeva zloupotrebe platne kartice.

Kako bi se vlasnici kartica zaštitili od ovog oblika zloupotrebe, neophodno je da čuvaju karticu, drže odvojeno karticu i PIN kod i prilikom plaćanja ne ispuštaju karticu iz vida.

Postoji više načina na koje se može zloupotrebiti platna kartica.Po navodima internet portala 021 novosadska policija je imala slučajeve da se na bankomat postavljaju aparati za skidanje podataka.

Ovakvih slučajeva u Sremskoj Mitrovici kako navode u mitrovačoj policiji, nije bilo.U mitrovačkoj policijskoj upravi kažu da su se dešavali slučajevi falsifikovanja ličnih karti radi dobijanja kredita.

Banke ove slučajeve prijavljuju ali naglašavaju da je nemoguće dobiti kredit  sa falsifikovanom ličnom kartom jer se uz zahtev donose dokumenta koja je nemoguće falsifikovati.

U prevarama se najviše koriste platne kartice sa magnetnim zapisom, jer ih je mnogo lakše falsifikovati u odnosu na kartice sa čipom.

Kamere na bankomatima pomažu ali  počinioci ovakvog dela obično znaju kako je postavljen videonadzor, objašnjavaju u banci.

Predviđena kazna za falsifikovane platne kartice je od 3 meseca do 10 godina zatvora, u zavisnosti kolika je pribavljena imovinska korist. I samo posedovanje falsifikovane platne kartice je kažnjivo zakonom.

Jedno od rešenja za one koji ostanu bez svoje platne kartice je da se prijave u svojoj banci na SMS izveštaj jer ako stigne poruka da ste digli novac a to niste uradili,  možete na vreme blokirati svoju karticu.

Možda Vam se svidi i