Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić pustio je danas u rad livnicu „Sirmium Steel“, trenutno najveću grinfild investiciju u Sremskoj Mitrovici. U izgradnju i pokretanje ovog postrojenja italijanski investitor „STGGroup“, poznati proizvođač čelika iz otpadnog gvožđa, uložio je 40 miliona evra.

Livnica „Sirmium Steel“ će prerađivati gvožđe kao sekundarnu sirovinu, dok će osnovni proizvodni program biti izrada čeličnih greda koje se koriste u građevinarstvu. U početku će u „Sirmium Steel“-u biti zaposleno  200 radnika, ali je u planu proširenje proizvodnikapaciteta i povećanje broja zaposlenih za više od sto.Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić naglasio je da se pokretanjem pogona u fabrici „Sirmium Steel“, nastavlja trend smanjenja nezaposlenosti u Vojvodini.
– U odnosu na prošli mesec nezaposlenost u našoj pokrajini je smanjena za gotovo hiljadu, dok u poređenju sa septembrom prošle godine imamo šest hiljada manje nezaposlenih, i to zahvaljući programima zapošljavanje Vlade Vojvodine, ali i onome što lokalne samouoprave čine privlačenju stranih investicija – rekao je dr Bojan Pajtić.
– Pre šest godina, kada je izabran sadašnji sastav Pokrajinske Vlade, Srem je bio jedan od najnerazvijenijih delova naše zemlje. Zahvaljući investicijama, poput pogona koji smo danas otvorili, Srem je trenutno jedan od najprosperitetnijih delova u Srbiji – rekao je Pajtić i dodao da je „Sirmium Steel“ značajan za Srem, ne samo zbog toga što će u ovoj fabrici u prvoj fazi biti zaposleno 200, a u drugoj još 100 ljudi, već i zbog toga što ovakve fabrike omogućavaju dalji razvoj građevinske operative.

– Ova industrija proizvodi onu vrstu čeličnih cevi koje će biti neophodne da se nastavi investicioni ciklus, kakav se u Vojvodini ne pamti u proteklih 30 godine, u oblasti zdravstva, obrazovanja, infrastrukture – rekao je na kraju predsednik Pajtić.

Direktor „Sirmium Steel“-a Dario Bodino izrazio je zadovoljstvo što je ova investicija realizovana u Srbiji, i naglasio da su imali značajanu
podršku lokalne samouprave i pokrajinske administracije. Bodini je najavio  i novu investiciju   planiranu za narednu godinu, a reč je o
izgradnji valjaonice u okviru kompleksa „Sirmium Steel“-a u koju će biti uloženo oko 30 miliona evra.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović naglasio da je otvaranje „Sirmium Steel“-a kruna ovogodišnjeg investiranja u ovu sremsku opštinu.
– Za sledeću godinu u planu je pet velikih investicija, i kada se njihova realizacija u potpunosti zaokruži očekujemo da će do juna naredne godine u našoj opštini biti otvoreno još hiljadu novih radnih mesta – rekao je Nedimović i dodao da je u prethodnom periodu u Sremskoj  Mitrovici u potpunosti infrastrukturno opremljena industrijska  zona, što ovu opštinu čini jednom od najprivlačnijih za investiranje.
Pokrajinski sekretar za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Dušanka D. Sremački istakla je „Sirmium Steel“ primer kako se u Srbiji, Vojvodini i Sremu, može brzo i efikasno investirati i graditi, uz apsolutno poštovanje zakonske regulatuive, od izrade prostrornih i planova detaljne regulacije, građevinskih dozvola,  kao i tehničke dokumentacije uz sve procene uticaja na životnu sredinu.
Otvaranju pogona prisustvovali su i pokrajinski sekretr za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, direktor VIP Fonda Branislav Bugarski i brojni gosti iz Italije.

You may also like