Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobar obeležava se danas u Srbiji konferencijom „Borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji“ koja će biti održana u Domu Narodne skupštine.

Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima tokom prošle godine identifikovala je dva i po puta više žrtava nego u 2008. godini, uglavnom žena, u 90 odsto slučajeva Srpkinja, navodi se na sajtu nevladine organizacije za borbu protiv trgovine ljudima „Astra“.
Trgovina je za cilj imala seksualnu eksploataciju, radnu eksploataciju, prosjačenje, sklapanje prinudnog braka, prinude na vršenje krivičnih dela.
Pored žena, žrtve „trafikinga“ su sve češće deca i muškarci, a poslednjih godina u Srbiji se, prema podacima „Astre“, pojavljuje i interna trgovina ljudima, koja podrazumeva da se na području jedne zemlje odvija ceo proces od vrbovanja do eksploatacije.
Za krivično delo trgovine ljudima, policija je tokom 2009. godine podnela 51 krivičnu prijavu, u kojoj se 85 osoba pojavljuju kao oštećeni – 79 državljana Srbije i šestoro stranaca.
U Sremu Policijska Uprava Sremska Mitrovica tokom 2009. godine  nije podnela ni jednu  krivičnu prijavu za krivično delo trgovine ljudima, dok je u 2010.godini za period januar-septembar podnešeno tri prijave za krivično delo trgovine ljudima.
Podsetimo se da je američki Stejt department dao izveštaj o trgovini ljudima za 2009. godinu u Srbiji u kom se navodi  da je MUP Srbije je najozbiljnije shvatio svoj deo posla u borbi protiv trgovine ljudima.
Tako je 2009.godine samostalni policijski inspektor Slavko Živčić iz Odseka pogranične policije Policijske uprave Sremska Mitrovica dobio nagradu Ministarstva unutrašnjihih poslova za uspehe u radu, koju je zaslužio jer je, pre svega, zahvaljujući njegovom radu policija u Sremu u 2007. godini „otkrila 14 organizovanih kanala krijumčarenja i trgovine ljudima i podnela 14 krivičnih prijava protiv 27 organizatora“ šverca i trgovine ljudima.

You may also like