Savez samostalnih sindikata, za petak je zakazao protest zbog izmena i dopuna predloga zakona o Penzijsko i invalidskom osiguranju, čime se predviđa duži radni vek i nov način obračuna visine penzije. Mitrovački sindikat će se pridružiti ovom protestu. Iz Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Sremske Mitrovice Stevan Romakov najavljuje dva autobusa koja bi iz Sremske   Mitrovice krenula put Novog Sada.

“Osnovni razlog protesta je podizanje starosne granice za odlazak u penziju oba pola sa 53 na 58 godina.Biće oštećeni ljudi koji imaju bevneficirani radni staž, milicija i vojska.Raspitao sam sa pa da ilustrujem:Ako je zadnja plata bila 10.000. dinara, sad je 65 % od proseka, dakle 6.500 dinara.2012.godine kad počne primena zakona biće to 4.000 dinara te smatramo da je preuranjeno da se u ovoj državi nezaposlenost ogromna produžava radni vek zaposlenih”-kaže Stevan Romakov

Stevan Romakov dodaje da će novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji treba da bude usvojen, znatno biti ugrožena prava sadašnjih i budućih penzionera.

Najavljeni protest je zakazan za 14 časova kada je uglavnom kraj radnog vremena u mnogim firmama pa će ovo biti i test za sindikat da pokaže da li može da animira zaposlene.

You may also like