Košarkašice Srbije eliminisale prvaka Evrope!

Od strane Ozon
0 komentar

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je istorijsku, prvu od samostalnosti naše države, pobedu nad Španijom, ali kakvu! Usred Španije, ekipa selektorke Marine Maljković je sa 71:64 posle produžetka pobedila aktuelnog šampiona Evrope, pa će u polufinalu igrati protiv Belgije koja je sa 85:83 savladala Rusiju.

Posle ujednačene borbe kroz tri i po deonice, drama je počela da se odvija sredim četvrte, kada su naše igračice krenule po preokret.

I… neverovatna sudijska krađa desila se sekund i po pre kraja četvrte četvrtine.

Tada je naša nacionalna selekcija vodila sa 61:62 a Kristina Uvina pokušala da prodorom poentira. Kako je ekipa Srbije imala na raspolaganju prekršaj koji ne bi doveo do slobodnih bacanja suparnica, jer igračice Marine Maljković nisu bile izašle iz bonusa, Uvina je, planski, bila faulirana na prvom koraku. Ali, nekim čudom, kako je španska igračica počela da se tetura i pada, bez upućenog šuta ka košu, sudije su dosudile prekršaj Jelene Bruks na drugom koraku tog „dvokoraka za pogodak“. Uzalud su bile reakcije šokirane selekcije Srbije, a i naše selektorke – odluka je glasila „Faul je bio pri pokušaju šuta“. Iako, naravno, to nije bio slučaj.

Arbitri su „ipak“ otišli da pogledaju snimak, očekivalo se da će uvideti svoju grešku i priznati je, ali su samo – dodali tri desetinke na preostalo vreme, „pomerivši“ ga na 1,5 umesto 1,2 sekunde.

Da je bilo pravde, Španija bi imala sekund i po da organizuje napad posle ubacivanja lopte sa strane, ali je Kristina Uvina stala na liniju penala i, srećom po naš državni tim, pogodila samo jednom, pa je na red došao produžetak.

U tih dodatnih pet minuta je takođe bilo primetnih grešaka sudije u korist domaćih, poput svima vidljive, ali ne i arbitrima, greške u koracima Laure Hil kada je Španija gubila sa 62:66, ali dotadašnje vođstvo bacanjima Jelene Bruks i prodorom Ivon Anderson, održalo se na +4 do poslednjeg minuta, zahvaljujući fantastičnoj borbenosti u odbrani, kao i preciznoj ruci Sonje Vasić sa linije penala.

Kada su se tome dodale i blokada Tine Krajišnik u tom 45. minutu, pa iznuđeni faul u napadu Nevene Jovanović, arbitri „više nisu imali kud“ – nisu više „navlačili“ rezultat u korist domaćina, izabranice Marine Maljković su slobodnije krenule ka pobedi, a nokaut prvaku Evrope začinjen je trojkom Jovanovićeve za konačan rezultat i veliko slavlje naših reprezentativki.

Izvor Blic sport

You may also like