Dva upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je dva upozorenja, meteorološko i hidrološko.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Zavoda očekuju nas obilne padavine i poras vodostaja više reka širom Srbije.

„U ponedeljak, 13. i utorak, 14. maja na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta od 20 do 40, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda ukupna količina od 30 do 50 litara po kvadratnom metru“, piše u meteorološkom upozorenju.

Obilne padavine dovešće do porasta nivoa vodostaja brojnih reka.

„Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Кolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Кubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 13. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16/17. maja“, navodi se dalje u hidrološkom upozorenju.

Trenuto nivo vodostaja reke Save kod Sremske Mitrovice iznosi 421cm, a već u četvrtak iznosiće 508cm, što je još uvek daleko od redovne odbrane od poplava koja se uvodi kada Sava dostigne 650 cm.

Vanredna odbrana od poplava u Sremskoj Mitrovici se uvodi kada nivo Save dostigne 750 cm.

Možda Vam se svidi i