Sremska Mitrovica – Na 73. Balkanskim igrama u atletici za senior koje su se održale u gradu Pitesti u Rumuniji, Dragana Tomašević osvojila je zlatnu medalju, dok se Vedran Samac okitio bronzom.

Balkanske igre za seniore su od 2014. godine postale i pojedinačno prvenstvo nasuprot dosadašnjeg ekipnog karaktera. Naime ranijih godina su pravo učeća imali po jedan atletičar na disciplinu svake reprezentacije, a na kraju su proglašavani nejuspešniji nacionalni timovi Balkana. Od ove sezone pravo učešća imali su kvalitetni sportisti, i po dva takmičara jedne zemlje kao na prvenstvu Evrope ili sveta što je izuzetno podiglo kvalitet ovog regionalnog atletskog prvenstva na kom učestvuje znatan broj evropskih država, odnosno 15 nacionalnih selekcija. Obzirom da je nagradni fond 20.000 evra namenjen za najkvalitetnije atletičare u muškoj i ženskoj konkurenciji i da je takmičenje održano u poslednjem terminu za ispunjenje normi za prevenstvo Evrope za seniore, ove godine u Pitesti je bila oštra konkurencija pa čak i 21 takmičar u pojedinim disciplinama .

Po sunčanom i toplom vremenu održan je prvi dan Balkanskih igara u Rumuniji, i Srbija je u subotu nastupila sa 15 takmičara i dve štafete, a osvojila je tri medalje – na 400m prepone za seniore zlato Emir Bekrić, u bacanju diska za seniorke Dragana Tomašević zlato i muška štafeta 4*100 metara srebro.

Dragana Tomašević, AK Sirmium je zauzela prvo mesto u bacanju diska rezultatom 57.60 metara (ove sezone 60,96m) ispred Hrisoula Anagnostopoulolu Grčka 53,38m (57,20m ove godine) i D Surdu iz Moldavije 50,17m-lični rekord.

tomasevic

Drugog dana takmičenja sličan bilans za Srbiju-osvojene su 4 medalje i to zlato za Milana Ristića na 110m prepone, bronza za Vedrana Samca AK Sirmium u bacanju koplja, bronza za Saru Savatović u bacanju kladiva i bronza u štafeti 4x400m za seniorke .

U bacanju koplja je pobedio Fatih Avan Turska – 75m, (ove godine najbolje 83.05m), drugi je bio Grk Spiridon Lebesis 71m (ove godine 80.64m), treći Vedran Samac AK Sirmijum 69,25 (rezultat sezone 79,22) dok je drugi kopljaš Srbije, član Sirmijuma Branko Pauković prebacio 67m (lični rekord 71,64m) i zauzeo sedmo mesto od 14 takmičara.

samac

Za razliku od sunčanog i lepog dana u subotu, u nedelju drugog dana bilo je veliko nevreme, jaka kiša i oluja u prsa koji su kopljašima odneli 5 do 10m. Nepovoljne uslove ilustruje i rezultat rekordera Bosne i Hercegovine Dejana Mileusnića od svega 62m, kome je lični rekord 80.40m i koji je nedelju dana ranije na „Sirmium Pilumu“ prebaciovao 75m. Iz serije u seriju vremenski uslovi su se pogoršavali, a sreću su imali takmičari koji su uspeli da izvedu kvalitetan hitac u prvim serijama kao Turčin Fatih i naš Pauković, dok je Samac smogao mentalnu snagu i u poslednjoj seriji u najtežim uslovima bacio hitac kojim se domogao bronze, odnosno jedne od ukupno 7 medalja Srbije na ovom Balkanskom seniorskom Šampionatu.

Narednog vikenda na ekipnom prvenstvu Srbije Pauković baca koplje za Sirmijum dok Samac na poslednjem takmičenju pred prvenstvo Evrope u Cirihu pojačava AK Radnički iz Kragujevca koji ima šampionske ambicije.

Možda Vam se svidi i