Sremska Mitrovica – Argentinski plivač Đulermo Bertola pobedio je na Međunarodnom plivačkom maratonu Jarak – Šabac koji se održava u sklopu Svetskog kupa FINA.

Bertola je stazu dugu 19 kilometara na reci Savi, od sremačkog sela Jarak do plaže Stari grad u Šapcu, preplivao za 2 časa, 43 minuta i 59 sekundi.

Drugi je kroz cilj prošao Muhamed Saleh iz Sirije, sa vremenom 2:44:17, a sekundu kasnije doplivao je i Ivan Afanevič iz Rusije.
Prema rečima pobednika, trka je u proj polovini staze bila spora zbog temperature vode i niskog vodostaja.

„Iskoristio sam šansu nakon jednog časa plivanja i napravio prednost, pa sam dugo plivao sam. Teperatura vode mi nije odgovarala jer sam u trenažnom procesu za Olimpijske igre, gde će se plivati u hladnoj vodi“, rekao je novinarima Bertola.

Taktika pobednika zbunila je zvanične komentatore trke kao i sudije koji su primetili da je on vodeći na stazi kada je već napravio prednost od 150 metara koristeći sporu priobalnu vodu.

U ženskoj konkurenciji pobedila je hrvatska takmičarka Karla Šitić sa vremenom 2 časa, 55 minuta i 52 sekunde.
Iza nje su doplivale ruskinja Ana Guseva, sa vremenom 2:56:37 i Alesandra Romiti iz

Italije sa vremenom 3:05:25. Karla Šitić je i vodeća na rang listi svetskih maratonki, a danas je pobedla treću i drugu sa rang liste.

U sklopu manifestacje odrzana su i takmičenja u plivanju na 1.200, 500 i 50 metara u kojima je učestvovalo oko 60 dečaka i devojčica.
Najviše medalja uzeli su plivači iz Kenije, od njih osam pet je dobilo medalju a jedan učesnik i pehar.

Kenijsku ekipu dovela je na šabački maraton trener plivnja u toj zemlji kikinđanka Slavica Latinović.
Trke je pratilo oko 3.000 gledalaca Nagradni fond maraona je 12.000 dolara, a taj iznos deli po osam prvoplasiranih u obe konkurencije.

You may also like