Sremska Mitrovica – Tradicionalni, 27. Sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja biće održan u nedelju, 15. septembra u Salašu Noćajskom.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, a domaćini Mesna zajednica Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski.

Organizator „Mačvanskog prela” (prigodnog kulturno-umetničkog programa) je Centar za kulturu „Sirmiumart”.

Svečano otvaranje Sabora zakazano je za 16:30 časova. U kulturno – umetničkom programu učestvuju Aleksandar Krstajić i Ansambl veterana Folklornog ansambla „Branko Radičević”, Centra za kulturu „Sirmiumart”. Program će voditi Gordana Lukić.

Nadmetanje za harambašu, odnosno tradicionalne viteške igre za titulu “Vojvode Mačvanskog” počinju u 17:00 časova. Prijave za učešće mogu se podneti na licu mesta do svečanog otvaranja Sabora, odnosno do 16:30 časova. Učesnici će se nadmetati u skoku u dalj, skoku preko panja, nadvlačenju na gredi, nadvlačenje klipkom i bacanju kamena s ramena. Za najbolje pripremljene su novčane nagrade.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski.

Sjajnim pobedama nad Turcima ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Pesma ga opevala kao neobično veštog vojskovođu u vreme kada su ponos i častan obraz junaka bili vredniji od samog života. Naročito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Klenju, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine …, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“.

Možda Vam se svidi i