Koncert hora „Sveti Sava“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Crkvena Opština Sremska Mitrovica i Crkveni hor „Sveti Sava“ priređuju koncert duhovne muzike u subotu 17. februara sa početkom u 19 časova. Кoncert će se održati u svečanoj sali Crkvene Opštine – Srpski dom.

Crkveni hor „Sveti Sava“ predstavlja svojevrtstan nastavak Crkvenog pevačkog društva koje je u Sremskoj Mitrovici osnovano još 1864. godine, koje je od 1904. vodio i kompozitor Petar Кrančević. Hor je više puta prekidao svoj rad, a poslednjih 20 godina horom su dirigovali o. Nikola Škorić, prof. Vojislav Bugarski i prof. Miroslav Arbanovski, a od 2009. godine horovođa je prof. Jovanka Ivanić, zaposlena u srednjoj muzičkoj školi „Petar Кrančević“.

Za veoma kratko vreme članovi amateri savladali su melodije Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog i Svetog Vasilija Velikog, a vremenom se broj članova proširio tako da se izvode i koncertna dela duhovnog karaktera.

Godine 2010., 2011. i 2017. hor je nastupao na Međunarodnom horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini i svaki put se okitio srebrnim medaljama.

Hor učestvuje Učestvuje na nedeljnim i prazničnim Liturgijama i na značajnijim obeležavanjima crkvenih praznika i prigodnih svečanosti pa je tako imao i zapaženo učešće u okviru obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta, 22. septembra 2013. godine u Sremskoj Mitrovici, kada je služila Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, zatim, prilikom obeležavanja 100-godišnjice od Velikog rata, kao i 150-godišnjice od osnivanja Gradske biblioteke u Sremskoj Mitrovici.

Hor radi na adresi Trg Ćire Milekića 5 u Sremskoj Mitrovici, pri Sabornom hramu Svetogog Dimitrija, a probe se održavaju 2 puta nedeljno, utorkom i četvrkom od 19:00 časova.

Foto: facebook/Crkveni hor Sveti Sava

You may also like