Sremska Mitrovica – Nacionalna manifestacija „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ odžaće se od 11. do 20. maja, a učešće i ove godine uzeće i Muzej „Srema“ iz Sremske Mitrovice.

Osnovni princip Manifestacije, kao i do sada je besplatan ulaz u muzeje za posetioce i radno vreme od 10 do 22 časa.

Muzej „Srema“ će i ove godine poklonicima kulture pored stalnih postavki ponuditi bogat kulturni sadržaj. Okosnica Manifestacija je Međunarodni dan muzeja, odnosno Manifestacija se završava obeležavanjem Evropske noći muzeja 20. maja, kada će Muzej „Srema“ raditi do 1 čas posle ponoći.

Manifestacija „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ počeće otvaranjem izložbe „TRI BOJE VINA“ u četvrtak, 11. maja u 18 časova. Ova multidisciplinarna izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, sastoji se iz dve odvojene celine „Čovek i vino“ i „Geologija i vino“ obuhvatajući botanički, agrikulturni, istorijski i etnološki aspekt uzgajanja vinove loze, proizvodnje i upotrebe vina.
Izložba nudi sveobuhvatne informacije o kulturološki i civilizacijski veoma
rasprostranjenom piću koje je neraskidivo povezano sa prirodom i prirodnim procesima, ali koje takođe ima višestruki značaj za čoveka, ne samo kao napitak već u određenoj meri i kao civilizacijski faktor.
Posetioci će saznati kako je čovek od divlje loze „stvorio“ pitomu, koje su osnovne razlike između belog, crnog i roze vina, zašto je to neobično „pivo sa planina“ u Asiriji postalo statusni simbol, a u antičkoj Grčkoj filozofko piće, šta je „đavolsko vino“ i kako je ugljen dioksid proslavio pokrajinu Šampanj.

Otvaranje izložbe pratiće prezentacija i degustacija vina iz vinarija Erdevik i Deurić. Autori izložbe su Aleksandra Maran Stevanović i Desa Đorđević Milutinović.

Sledećeg dana, odnosno u petak 12. maja sa početkom u 19 časova na programu je predavanje „ZNAČAJ ETNOGRAFSКOG ISTRAŽIVANJA U SOCIOКULTURNOJ ANTROPOLOGIJI“ kustosa Miloša Zarića iz Etnografskog muzeja u Beogradu.

Čuli ste za etnologiju i antropologiju, možda ste ponešto i čitali iz te oblasti, ali i dalje vam nije baš najjasnije čime se poslenici te discipline bave, i po čemu se ona razlikuje od drugih nauka, kao što su sociologija i arheologija? Cilj predavanja pod nazivom „Značaj etnografskog istraživanja u sociokulturnoj antropologiji“ jeste da se odgovori na takva i slična pitanja: Šta je to etnografija, na koji način je ona povezana sa putovanjem, i u kakvom je ona odnosu sa antropologijom? Po čemu se razlikuju terensko i „salonsko“ istraživanje? Кako od prakse beleženja nečijih misli nastaje etnografski tekst? Na šta se tačno misli kada se kaže „posmatranje sa učestvovanjem“? U čemu se ogleda značaj revolucije koju je napravio antropolog Bronislav Malinovski, i koja je njena „tamna strana“? Da li je neophodno imati „avanturistički duh“ da bismo mogli da istražujemo na terenu?

Tri dana kasnije, tačnije 15. maja s početkom u 19 časova održaće se predavanje po imenu SRPSКI RATNI ZAROBLJENICI – SABIRNI LOGOR U SREMSКOJ MITROVICI 1915-1916. godine. Predavanje je priredila Olivera Delić, muzejski savetnik, a učestvuje glumac Vladimir Balašćak.
Sadržaj predavanja čine dokumenta o humanitarnoj katastrofi srpskih vojnika i civila, koji su prošli put smrti kroz celu Srbiju do Austrougarskih logora sa četvoromesečnim zadržavanjem u Sremskoj Mitrovici. Predavanje čine prikazi tekstualnih i foto sadržaja, kao i dramatizacija izvornih istoriografskih tekstova pojedinih događaja.

U četvrtak, 18. maja u 17 časova biće realizovano predavanje Dr Nataše Miladinović – Radmilović, višeg naučnog savetnika Arheološkog instituta iz Beograda pod nazivom „TRAGOVI PROBOVE NEUSPELE POLITIКE U ANTIČКOM SIRMIJUMU“. Na predavanju će biti reči o caru Probu, njegovom povratku u rodni grad i pokušaju da povrati disciplinu kod vojske. Takođe, biće reči o tome na kakve je poduhvate „primoravao“ vojsku, čime im je ispunjavao dokolicu i kako se sve završilo. Na antropološkom materijalu sa lokaliteta 80 donekle se vide i potvrđuju pojedini segmenti iz Probovog vremena, čarke i sukobi među vojnicima, moguće kažnjavanje i tragovi na keletima koji nedvosmisleno pokazuju da su pojedinci direktno učestvovali na kopanju kanala i bili primoravani na težak fizički posao.

U subotu, 20. maja kad se obeležava Noć muzeja vršiće se prezentacija i degustacija vina vinarija Erdevik i Deurić od 18 časova do 1 posle ponoći.
Osim ovog, gore navedenog programa posetiocima su dostupne stalna arheološka
postavka i stalna istorijska postavka Srem kroz vekove, zatim izložba Bitka na Legetu i izložba Dokumenta Velikog rata.

Možda Vam se svidi i