Arheološka predavanja „Čudesna otkrića u biblijskim zemljama“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od ponedeljka, 6. do subote, 11. marta u Hrišćanskoj adventističkoj crkvi (Stari šor 1) u Sremskoj Mitrovici oržaće se arheološka predavanja „Čudesna otkrića u biblijskim zemljama“.

Program:

Ponedeljak, 6. mart
Kada bi Mrtvo more oživelo. Misterija kumranskih spisa
– Jedno od najsenzacionalnijih arheoloških otkrića prošlog veka je vezano za pećine na obali Mrtvog mora. Šta je uzbudilo svet po pitanju Kumrana? Šta sadrže ovi spisi i zašto ih čuvaju u muzeju pod zaštitom najvišeg nivoa? Otkrića su nam pomogla da Bibliju sagledamo u novom svetlu. Koji je značaj Biblije u postmodernom svetu 21. veka?

Utorak, 7. mart
U potrazi za istorijskim Isusom. Da li su jevanđelja verodostojna?
– Smatra se da je Isus Hris najuticajnija ličnost u istoriji čovečanstva. O tome svedoči činjenica da je računanje vremena vezano za njegovo rođenje. Da li je Isus bio stvarna, istorijska ličnost? Koji dokazi svedoče u prilog njegovog postojanja? Da li može da se dokaže njegovo vaskrsenje?

Sreda, 8. mart
Jerusalim grad mira ili nemira. Može li nas istorija još uvek nečemu naučiti?
– Jerusalim već 3.000 godina očarava svoje posetioce jedinstvenim šarmom. Iako „Jerusalim“ na jevrejskom znači „grad mira“, ovaj grad je ključno žarište bliskoistočnih nemira. Da li je konflikt neizbežan? Kako se suočiti sa napetostima svakodnevnice? Ima li šanse da steknemo duševni mir?

Četvrtak, 9. mart
Zaboravljena poruka Isusa Hrista. Zašto većina hrišćana ne razume suštinu hrišćanstva?
– U 21. veku se živi pod većim stresom nego ikada ranije u istoriji. Rezultat preopterećenosti je ograničena sposobnost da se koncentrišemo na najvažnije stvari. U materijalistički orijentisanoj globalističkoj kulturi nije ni čudo što je čovek zaboravio šta je suština života. Ako bi Isus živeo u 21. veku među nama kakvu poruku bi nam uputio?

Petak, 10. mart
Masada: Pad jedne neosvojive tvrđave. Zaboravljena opomena našoj civilizaciji.
– Pouke iz jednog antičkog neuspeha se i danas ogledaju u zakletvi jevrejskog vojnika. Lako je kritikovati jude prošlosti, ali kako mogu da znam danas šta će o meni da kaže sledeća generacija? Šta možemo naučiti iz primera Masade? Kuda ide svet?

Subota, 11. mart
Poruka sa ostrva Patmos. Da li inteligentni ljudi mogu da uzmu za ozbiljno proročanstva Apokalipse?
– Apokalipsa Jovanova je najkontraveznija knjiga Biblije. Ona je u poslednje dve decenije ponovo u centru pažnje naučnog istraživanja. Posetićemo mesta koja se spominju u ovoj misteriznoj knjizi. Koliko se ostvarilo od njenih proročanstava?

Predavanja organizuje Tehnološki institut iz Beograda i Hrišćanska adventistička Crkva, a držaće ih dr Laslo Galus, profesor biblijskih studija na Tehnološkom fakultetu u Beogradu.

Ulaz slobodan.

You may also like