Sremska Mitrovica – Fantastična predstava šabačkog pozorišta pod nazivom “Kainov ožiljak” biće odigrana na Velikoj sceni Pozorišta “Dobrica Milutinović” u petak 26. februara sa početkom u 20:00 časova.

„Kainov ožiljak“ na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj. Lik diplomate i književnika tumači Vladimir Milojević, dok su uloge Hitlera i ostalih nacista poverene ženama.

e231a383-c4cf-4641-864e-9288b9a4e1a4

„Kainov ožiljak, u jednom metaforičkom smislu, jeste priča o nepostojanosti dobra i tvrdokornosti zla, s druge strane, Kainov ožiljak je prokletstvo koje nosi svaki čovek i sve što je čovek stvorio. U priči o Andrićevim godinama u Berlinu, gde je urušena i podeljena država poslala svog velikog umetnika da se cenka sa đavolom i pokuša da urazumi nerazumne, ovaploćuje se teza o nemoći običnog čoveka spram cikličnih nasrtaja zla. A dvadeseti vek, u kome je Ivo Andrić proveo veći deo svog života, može se slobodno nazvati Vekom zla. Ipak, iako u nemogućoj situaciji, Andrić, humanista i pisac, uspeva da sačuva čoveka u sebi i to je možda najsnažnija poruka koju nam je poslao, kako svojim držanjem u Berlinu, tako i svojim romanom “Prokleta avlija” na koji je nedvosmisleno uticalo berlinsko iskustvo koje je sam Andrić smatrao najtežim i najmučnijim delom svog života.

804d4f2c-081d-46fd-83c6-d1c44779f322

Reditelj: Jug Radivojević
L i c a:
Ivo Andrić – VLADIMIR MILOJEVIĆ
Milica Babić Jovanović – ALEKSANDRA RISTIĆ
Vladimir Vauhnik – IVAN TOMAŠEVIĆ
Zapisničar/Albert Ditrih – ZORAN KARAJIĆ
Andreas – STRAHINJA BAROVIĆ
Adolf Hitler – SONJA MILOJEVIĆ
Herman Gering – DEANA KOSTIĆ
Knez Pavle – MILOŠ VOJNOVIĆ
Juniti Mitford/Ortrud – KRISTINA PAJKIĆ
Rajnhard Hajdrih – ANETA TOMAŠEVIĆ
Ernest fon Vajszeker – LJUBIŠA BAROVIĆ
Gregorić – SLOBODAN PETRANOVIĆ-ŠARAC

Cena ulaznice je 500 dinara. Jedinstvena karta za predstave “Zagonetne varijacije” (300 din) i “Kainov ožiljak”(500 din) je 600 dinara.
Dodatne informacije i rezervacije karata na telefon 022/615-115​.

Možda Vam se svidi i