Sremska Mitrovica – Centar za kulturu „Sirmijumart“, u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, organizuje projekcije francuskih filmova u okviru „Francuskog filmskog karavana“. One će se održati od 26. do 29. septembra sa početkom u 20 časova u „Art klubu Sirmijumarta“. Ulaz je besplatan.

U okviru Karavana biće prikazana četiri filma iz ciklusa „Dokumentarni filmovi“, a to su „Barselona ili smrt “, „Zid“, „U ruševinama“ i „Majka“. Mitrovačka publika biće u prilici da sazna nešto više o recentnoj francuskoj produkciji dokumentarnih filmova, upozna skrivene svetove, potresne ljudske sudbine, globalne probleme itd.

plakat-5

Pomenuti filmovi nagrađeni su i zapaženi na značajnim festivalima francuskog dokumentarnog filma.

Sinopsis:

26. septembar 2016. godine u 20:00
„Barselona ili smrt“ (2000, 51’)

Režija: Idrisa Giro
Iz Sengala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda: ribari koje je mondijalizacija lišila hleba primorani su da krenu pogubnim putem ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope, odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

27. septembar 2016. godine u 20:00
„Zid“ (Francuska, 2008, 90’)

Režija: Patrik Žan
Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog zida u Berlinu do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice, ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja – hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to novo društvo i grade ga energično i punim srcem.

28. septembar 2016. godine u 20:00
„U ruševinama“ (Francuska, 2008, 72′)

Režija: Olivije Mejs
Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, što je praćeno nasilnm iseljavanjem, uzaludnim protestima, sumnjivim obrazloženjima, tužnim prizorima…

29. septembar 2016. godine u 20:00
„Majka“ (Francuska, 2007, 80’ )

Režija: Anton Katen i Pavel Kostomarov
Zove se LJuba. Na ruskom to znači „LJubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima i uz stalna odricanja, ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje, živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa devetoro svoje dece. Daleko od nasilnog muža, ona brine i o najstarijem sinu koji je u zatvoru. Sve to stvara zadivljujući portret heroine iz ruskog romana, koja nastoji da istraje u borbi protiv brojnih, nepredvidivih nedaća.

Možda Vam se svidi i