Sremska Mitrovica – Koncert gitarske muzike beogradskog Tria „Balkan Strings“ („Balkanske žice“) biće održan u petak 06. novembra u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ sa početkom u 19:00 časova.

Organizator koncerta je Centar za kulturu „Sirmiumart“, a ulaz je besplatan.

Trio čine Zoran Starčević, jedan od najboljih balkanskih gitarista, i njegova dva sina, Nikola i Željko. Svi imaju klasično gitarsko obrazovanje i izvode svoju originalnu, instrumentalnu muziku. Poznati su po perfektnim interpretacijama, korišćenju „La Bella“ žica za gitaru, čuvenog američkog proizvođača, zapaženim nastupima u Srbiji i širom sveta. Izmislili su, još na početku koncertne karijere, šestoručno sviranje na jednoj gitari, što je postalo njihov zaštitni znak.

PLAKAT - Starcevici

Preplitanjem žica, univerzalnim muzičkim jezikom, Starčevići intrerpretiraju muziku koja je spoj mnogih elemenata multinacionalnog Balkana i kombinacija različitih kultura – srpske, romske, makedonske, rumunske, moldavske, mađarske, grčke, mediteranske, sa primesama klasičnih elemenata, jazz i swing muzike.

Nastupali su na brojnim klasičnim gitarskim, World Music i Jazz festivalima i koncertima u SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj, Mađarskoj, Austriji, Finskoj, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Španiji, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Crnoj Gori… Držali su i master čas (master class) studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.
Prvu nagradu za najbolji instrumentalni ansambl dobili su u Italiji (Music World 2004). Za kompoziciju Nikole Starčevića „Vodenica“, na najvećem kompozitorskom takmičenju u Americi (Songwriting Competition 2005) u kategoriji World Music, takođe su dobili prvu nagradu.

Možda Vam se svidi i