Sremska Mitrovica – Manifestacija pod nazivom „Kolo Srema 2015“ održaće se u subotu, 13. juna u Grgurevcima po deveti put za redom nastavljajući tradiciju iz 80-ih godina kada je „Kolo Srema“ u ovom sremskom selu organizovano ukupno 11 puta.

U okviru manifestacije u prepodnevnim satima će se održati turnir u malom fudbalu i takmičenje u kuvanju kotlića na fudbalskom igralištu u organizaciji OFK „Grugurevci“.
U popodnevnim satima biće održana Lovačka šicarica na ekonomiji u organizaciji Lovačkog društva „Soko“, a u centru sela etno festivali „Fruškogorski etno“ u organinizaciji Udrženja žena „Višnja“ i „Pazar hleba, peciva i domaćih kolača“ u organizaciji Udruženja žena „Fruškogorke“.

kolo

U organizaciji Kulturno umetničkog društva „Dositej Obradović“ održaće se parada fijakera i učesnika revije folklora.

U večernjim satima će se održati revija folklora na letnjoj pozornici uz učešće 17 kulturno umetničkih društava sa teritrorije celog Srema i gostima iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Slovenije.

Prvo „Kolo Srema“ održano je u rano proleće 1979. godine u sali Doma kulture u Grgurevcima. Nastavljeno je da se održava svake naredne godine, s tim što je postepeno pomerano vreme održavanja u toplije doba godine. Neprekidno je održavano do 1990. godine.

Kolo je uz velike napore obnovljeno 2007. godine, i zasada se redovno održava.

Možda Vam se svidi i