Sremska Mitrovica – U Salašu Noćajskom, u subotu 5. septembra, održaće se 23. Sabor u slavu i čast Stojana Čupića– Zmaja od Noćaja. Sabor ove godine beleži tri važna jubileja: 250 godina od rođenja, 200 godina od smrti i 25 godina od podizanja spomenika vojvodi Stojanu Čupiću.

Veliki rodoljub, vojvoda Stojan Čupić, bio je jedna od najsnažnijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka protiv turskog nasilja. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. Osobito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine, na Klenju, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom.

Stojan_Cupic_Zmaj_od_Nocaja_(oko_1765-1815)

U mineju manastira Krušedol stoji da „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“. Vuk Karadžić ga svrstava u najhrabrije srpske ustanike opisujući ga kao junačinu, hvališu, veseljaka i prznicu, čoveka koji je sklopljen od svega što je zapaljivo i eksplozivno, kao primer nepokolebljivog nacionalnog patriotizma.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, domaćin je MZ Salaš Noćajski, a organizator „mačvanskog prela“ – prigodnog kulturno-umetničkog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart“.

Sabor počinje u 16:00 časova prijemom gostiju i učesnika Sabora, viteške igre počinju u 17:30, a „mačvansko prelo“ od 19:30 časova.

PROGRAM (1)

Možda Vam se svidi i