Sremska Mitrovica – Nezavisno društvo novinara Vojvodine održaće u Sremskoj Mitrovici tribinu pod nazivom „Centripetalno-centrifugalno“ (Sve što ste hteli da znate o decentralizaciji, a niste smeli da pitate!)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine serijom tribina želi da podigne nivo svesti o značaju procesa decentralizacije za život građana, a u svrhu osnaživanja procesa decentralizacije Srbije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima

Na tribini koja će biti održana u četvrtak 24. novembra 2011 godine, učestvovaće publicista Mirko Đorđević, novinski pisac Teofil Pančić, književnik Laslo Vegel, kao i urednika časopisa „Decentralizator“ Nenad Živković.

Moderator tribine : Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Početak tribine zakazan je za 19:00 časova u prostorijama mesne zajednice Matije Huđi.

Decentalizacija : Ta skupa reč decentralizacija, koje su nam pune uši poslednjih godina, tako je pogodna za različite oblike manipulacije. Kao i u mnogim drugim važnim stvarima, i u ovom slučaju i mediji i intelektualci ostali su dužni građanima da pojasne o čemu se tu radi. U kojoj meri je kompleksna politička i ekonomska situacija posledica centralizovane države? Zašto se političke i druge elite suštinski protive tom procesu? Koliko je važeći Ustav Srbije kočnica decentralizaciji i da li je zbog toga potrebno izvršiti njegovu izmenu? Da li u politici, kao i u fizici, važi zakonitost da centripetalna sila produkuje centrifugalnu? Da li će na kraju centar pojesti samoga sebe? Kako proces decentralizacije vidimo u kontekstu evropskih integracija?

O projektu : Decentralizacija je proces kojeg u Srbiji prati izuzetna konfuzija u javnosti, i samim tim proces koji je pogodan za različite oblike manipulacije od strane političkih i drugih elita. Mediji u tom procesu u nedovoljnoj meri obavljaju svoju ulogu društvenog korektiva, a uzroci tome su centralizacija medijske scene, politički uticaj na medije, ali i nedovoljna senzibilisanost urednika i novinara za ovaj proces i njegove vrednosti.

Prema nedavno objavljenom istraživanju BBC-a, mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama, među kojima je i proces decentralizacije, malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana. Oni uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke. Građani se, kako veli ovo istraživanje, žale da mediji „stalno vrte iste priče i iste ljude“, a da ne objašnjavaju ono što se dešava i kako to utiče na život ljudi. Činjenica je da građani ne razumeju kako se pitanje evropskih integracija, među kojima važno mesto zauzima decentralizacija odnosi na njihov život, za šta svakako veliku odgovornost snose sami mediji.

Projekat je podržao National Endowment for Democracy.

You may also like

1 komentar

Sve što ste hteli da znate o decentralizaciji, a niste smeli da pitate! : Mlad Grad 28.11.2011. - 8:15 pm

[…] Ozon FM Radio / Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Komentari su zatvoreni.