Sremska Mitrovica – „SM Jazz & Blues Spring Fest“
Petak 08. april 2011. u 21 sat
The Gamblers
Desperate Slim & Newcasters
Wressnig Crivellaro Organ Trio
Hrvatski dom (bivši Dom omladine)
Subota 09. april 2011. u 21 sat
„SM Jazz & Blues Spring Fest“
The Way Out Orchestra
Zerkman Big Bang
Tanja Jovićević & Rich Bitch
Hrvatski dom (bivši Dom omladine)

WRESSNIG CRIVELLARO ORGAN TRIO (Italija, Austrija)

Raphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Trio spoj je modernog pristupa starom zvuku. Njihova muzika mešavina je bluesa, funka, jazza, soula kakvu biste očekivali od banda koji je delovao recimo početkom 70 – tih, no oni to izvode sveže i bez tereta prošlosti. Razlog tome je, kako oni sami kažu, neizmerna ljubav prema tome što rade, jer jednostavno vole taj zvuk do te mere da se uviek nađe publika koja to prepozna. Ovaj sastav čine Raphael Wressnig, jedan od najpoznatijih jazz orguljaša na Hammond B3 orguljama, zatim jednako tako virtuozan gitarista Enrico Crivellaro, koji je dobitnik brojnih priznanja struke, te bubnjar Lukas Knöfler koji svojim grooveom i stilom fantastično zaokružuje ovu celinu.

DESPERATE SLIM & NEWCASTERS (Beograd)

Kvartet Desperate Slim & The Newcasters je nastao krajem 2008. godine kao rezultat dugogodišnje neformalne saradnje dvojice beogradskih blues gitarista Gorana Stojkovića i Vladana Stanoševića. Repertoar je baziran na R&B i roots rock standardima, aranžmanski prilagođenim njihovim izvođačkim stilovima koji, iako različiti, stvaraju novi senzibilitet i zvuk benda. Od osnivanja redovno nastupaju u beogradskim klubovima koji gaje ovu vrstu muzike. Od Robert Johnsona do Sonny Landretha, od Chuck Berryja do Los Lobosa, band se trudi da publici prenese energiju tradicionalnog američkog gitarskog zvuka.

ZERKMAN BIG BANG (Beograd)

Grupa sastavljena od onih autora sa zanimljivim idejama koji su svoje mesto pod suncem potražili pre svega kod publike koja sluša rock muziku, što je dovelo do toga da rock scena deluje idejno bogatije, i svirački kvalitetnije. Priča počinje 2005. kada se Zerkman (ex. Disciplina Kičme, ex. Bukvar Bukvar), Vlada i Bane (Kanda, Kodža i Nebojša) neobavezno sastaju na džem svirkama. Trio dobija ime Zerkman Big Bang, a bendu se uskoro priključuje Adam (ex. Straight Jackin) sa semplovima i perkusijama, i odskora saksofonista Chicco. Debi album njegovog sastava Zerkman Big Bang (koji možete besplatno downloadovati sa Popboksove etikete Silos) ubedljivo potvrđuje tezu o postojanju rock-klupskih improvizatora – odišući atmosferom dobro “uhvaćenog” jam sessiona, gde ritam sekcija isporučuje ugođaj razigranosti i čvrstine, pa sve do razvijanja svirke u pravcu osobene mešavine drum and bassa i free jazza.

TANJA JOVICEVICH & RICH BITCH (Beograd)

Najbolja funk-soul postavka na našim prostorima, koja energičnim i veoma kvalitetnim nastupima diže na noge publiku širom ex-YU prostora. Tanja je svoju karijeru započela u bendu Oktobar 1864 sa kojim je napravila velik uspeh. Mnogi njihovi hitovi Crni ples, Denis, Nađi me, Želim te… aktuelni su i danas i pripadaju evergrinu RNR-a. Posle raspada grupe, Tanja nastavlja rad sa Ekatarinom velikom, Bajagom, Aleksandrom Dujinom, ali i samostalno po svim značajnijim džez klubovima u zemlji i inostranstvu. Rich Bitch je, s druge strane, izuzetno popularan i energičan bend koji postoji već deset godina. Iza sebe imaju nekoliko hiljada svirki i dva studijska, autorska albuma. Bend „Rich Bitch“ je osnovan 1998. godine i čini ga šest muzičara. Muzika koju Rich Bitch izvodi predstavlja fuziju soul-a i funk-a i autorsko je delo članova grupe. Dve godine članovi benda su živeli i radili u Mađarskoj. Sarađivali su sa najpoznatijim mađarskim muzičarima iz oblasti funk-a i jazz-a.

THE WAY OUT ORCHESTRA (Sremska Mitrovica)

The Way Out Orchestra je mlad bend formiran 2011. godine. Čine ga Branislava Savić (bubanj) koja je diplomirala 2008. godine na muzičkoj akademiji u Beogradu na odseku za udaračke instrumente gde je trenutno je i na specijalističkim studijama; Saša Janković (bas), koji je diplomirao 2009. u klasi prof. Slobodana Gerida kao jedan od najuspesnijih učenika klase, a trenutno je na specijalisticim studijama na odseku za kontrabas; Dalibor Međedović (gitara) koji radi kao profesor muzičkog u osnovnoj školi; Igor Skuratović (klavijatura) koji se bavi studijskim radom; Nenad Horvat (truba) koji je diplomirao u klasi profesora Izudina Čavrkovida 2003. godine, a radi kao profesor trube u muzičkoj školi “Petar Krančević”; i Nataša Kovačić (vokal)koja je pohađala Muzičku akademiju, odsek solo-pevanje u Istočnom Sarajevu u klasi prof. Georgi Minova, a bavi se izvođenjem klasične, etno i evergreen muzike.

THE GAMBLERS (Sremska Mitrovica)

Dugovečni blues domaćini svakog Jazz Blues Sping Festa, osnovani 1984. godine, kako sami kažu, sviraju iz prostog razloga, jer vole muziku, a nadasve blues raznih stilova, a spaja ih želja da kroz žive nastupe podele sa publikom radost muziciranja i ljubav prema bluzu. Gostovali su u mnogim klubovima i na gotovo svim važnijim festivalima u zemlji i uvek uspevali da publici prenesu svoju ogromnu energiju i ljubav prema bluesu. Bend čine Marin Balenović – gitara i vokal, Aleksandar Stanulović – gitara i prateći vokal, Željko Bacalo – bas, Goran Nedić – sax i Dušan Ribarac – bubnjevi.

Možda Vam se svidi i