Počeo Festival pijanizma

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – 8. Festival pijanizma u Sremskoj Mitrovici danas je i svečano otvoren koncertom otvaranja Festivala i prezentacijom CD-a mr Katarine Krpan, gošće iz Zagreba i člana žirija.

Takmičarska lokacija je Galerija „Lazar Vozarević“ koja je i ove godine otvorila svoja vrata Festivalu pijanizma. Osim takmičarskog dela koji će ocenjivati stručni žiri, za sve učesnike će biti organizovane, po kategorijama, svečane podele diploma na Žitnom trgu.

U okviru 8. Festivala pijanizma svi koncerti se održavaju u Galeriji „Lazar Vozarević“.

Festival pijanizma u Sremskoj Mitrovici predstavlja oazu u kojoj se okupljaju poštovaoci, izvođači i ljubitelji klavirske muzike i predstavlja značajan kulturni događaj za grad, Pokrajinu, Republiku i region, na kojem svake godine prisustvovuje sve veći broj učenika i studenata muzike, slušalaca i gostiju. Festival podstiče umetničko muziciranje, ima bogatu takmičarsku i koncertnu aktivnost, promoviše mlade talente, umetničke vrednosti, uspostavlja saradnju između nastavnog kadra, poboljšava kulturnu saradnju grada sa drugim gradovima u zemlji i inostranstvu. U kulturnim i obrazovnim korelacijama sa okruženjem podstiče se kultura negovanja lepog u muzici a takođe i poštovanje različitosti u jezičkom, nacionalnom, istorijskom, verskom i svakom drugom smislu. Cilj Festivala je povezivanje ljudi, sredina, oživljavanje stare i ostvarivanje nove saradnje unutar i van granica naše zemlje.

Festival se nastavlja takmičarskim danima – subota goste u Galeriji očekuje sa koncertom i promocijom knjige “LUDVIG” Olivere Jelkić u pratnji Kvarteta Maestre. U nedelju 29. maja, u 19 časova počinje kocet laureata Festivala u Galeriji “Lazar Vozarević”.

SVEČANA PODELA DIPLOMA održaće se na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.
Članovi žirija ove godine su renomirani pijanisti i pedagozi: mr Katarina Krpan sa Muzičke Akademije Sveučilišta u Zagrebu, spec. Greta Šećerkadić Ganović iz Srednje muzičke škole u Sarajevu i mr Dragomir Bratić iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Član žirija, mr Katarina Krpan iz muzičke akademije Zagreb, kaže da je prvi put u Sremskoj Mitrovici i prvi utisak je oduševljenje gradom i ljudima. „Organizacija je fantastična, oduševljena sam i sa mladim pijanistima kojih ima više od 200, koji su došli puni elana, želje i volje, nakon nemilih vremena koja su nas sve zadesila. Atmosfera je odlična prvog dana Festivala“.

Na ovogodišnjem Festivalu će nastupiti 208 učesnika u disciplinama klavir solo, klavirski duo i uporedni klavir. Takmičari dolaze iz muzičkih škola i ustanova iz 36 gradova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Organizatori Festivala su Muzička škola „Petar Krančević“ i Umetničko udruženje Krančević, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama kao i Grada Sremska Mitrovica, Gradske uprave za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu.

Možda Vam se svidi i