Održano drugo koncertno veče SFF. Ansambl Kosova i Metohije „VENAC“ oduševio posetioce

Od strane Ozon
0 komentar

 Na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici sinoć je održano drugo koncertno veče tradicionalnog 18. po redu Međunarodnog festivala folklora „Srem folk fest“.

Pred mnogobronom publikom igrom i pesmom predstavio se Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „VENAC“- Priština/Gračanica.

VIDEO https://www.instagram.com/reel/ChK_iyVDbY7/?utm_source=ig_web_copy_link

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Od 1964. do 28. juna 1999. godine Ansambl „Venac“ radio je u svojim prostorijama u Prištini kada zbog ratnih uslova biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u Centralnoj Srbiji. Ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i prezentuju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije.

Oktobra 2003. Ansambl „Venac“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde nastavlja sa radom u jako teškim uslovima u mestu Čaglavica u blizini Prištine do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se danas nalazi, gde će i ostati.

„Venac“ radi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao profesionalni folklorni ansambl Kosova i Metohije u Gračanici, nedaleko od Prištine. Sačinjen da sačuva, oblikuje i scenski prikazuje tradicionalnu umetnost Kosova i Metohije. 

U Gračanici, malenom mestu velikog imena gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, VENAC sa velikom čašću sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe kako sa Kosova i Metohije tako i cele Srbije kroz igru, pesmu, muziku i običaje.

Predanim radom ljubomorno čuvamo našu folklornu umetnost, iz dana u dan.

Večeras je treće koncertno veče festivala, kao i prethodnih godina koncerti su zakazani za 20:30 časova na Žitnom trgu.

Možda Vam se svidi i