Galerija „Lazar Vozarević“: Koncert pijanistkinje Anite Tomašević i Nade Kolundžija

Od strane Ozon
0 komentar

U organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart”, 21. aprila 2022. godine će u Galeriji „Lazar Vozarević” biti održan koncert „WINTER SOLSTICE”, pijanistkinje Anite Tomašević. Gost koncerta će biti naša renomirana pijanistkinja Nada Kolundžija. Počinje u 19 sati.

„WINTER SOLSTICE” („Zimska kratkodnevica”) je Projekat čiji naziv potiče od najtamnijeg doba godine (nakon kog dan postupno postaje sve duži), odnosno vremena tame i obnove, koje je oduvek reflektovalo i duboko duhovno značenje. Sadrži dva ciklusa, odnosno dve kompozicije koje se bave temama prirode, duhovnosti i obnavljanja. To su „Decembar”, pisan za solo klavir, i „Meditacije II”, pisane za dva klavira ili sviranje četvororučno. Napisao ih je srpski kompozitor Andreja Andrić.

„Decembar” predstavlja zbirku od šest meditativnih dela sa tematikom prirode, a inspirisanu koralnim teksturama. Meditacije II” su deo su šireg ciklusa „Meditacije” (I-X), koji na razne načine istražuje interpretaciju partiture kao poetskog teksta, s ciljem oslobađanja intuitivnih slojeva svesti izvođača prilikom izvođenja.

Koncert „WINTER SOLSTICE” je prilika za poseban muzički i estetski doživljaj. Svojim maestralnim umetničkim izvođenjem (samostalno i zajednički), interpretativnim kvalitetima, upečatljivim „unutrašnjim govorom” i „govorom ruku”, Anita Tomašević i Nada Kolundžija povešće nas na nezaboravno i simboličko putovanje kroz: raznolike muzičke tokove, varijetet smenjivanja tonskih boja, postavki akorda; melodijske linije, muzičke metafore, zvučne meditativne prostore – od zime, decembra, do proleća, buđenja, meditacije, obnove prirode, duhovne obnove našeg unutrašnjeg bića… Jer jezik, sredstva i dela muzičke umetnosti i dalje ostaju u funkciji vrednog i estetskog, oživljeni novim stvaralačkim impulsima, inspiracijama, kvalitetima, ispreplitani sa doživljajima i osećanjima onih koji ih interpretiraju i onih pred kojima se interpretiraju.

Možda Vam se svidi i