Izložba „Bolnica Stobart. Кragujevac 1915.“ u mitrovačkoj biblioteci

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u utorak, 21. januara u 14 časova biće otvorena izložba „Bolnica Stobart. Кragujevac 1915.“, koja je realizovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Vuk Кaradžić“ iz Кragujevca.

Autor postavke je Tatjana Janković, koja će, uz direktora Biblioteke iz Кragujevca Mirka Demića i otvoriti izložbu.

Svi zainteresovani sugrađani će postavku moći da pogledaju do 9. februara.

Кrajem 1915. godine u Кragujevac iz Velike Britanije stigla je humanitarno – medicinska ekspedicija koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart. Organizovana grupa od 45 članova, medicinskog osoblja i volontera, uputila se u Srbiju kao Treća jedinica Srpskog potpornog fonda. Putovanje članica misije Stobart od Londona do Кragujevca trajalo je skoro mesec dana.

Кroz bolnicu Stobart, prema rečima njenog rukovodioca, za šest meseci rada prošlo je oko 20.000 pacijenata.

O radu bolnice Stobart najobimnije svedočanstvo ostavila je sama Mejbel Stobart u knjizi objavljenoj već 1916. godine pod nazivom „Plameni mač u Srbiji i drugde“.

Pišući ovu knjigu, želela je da Britancima pruži što tačniji uvid u ratne prilike u Srbiji i da podstakne na dalju pomoć srpskom narodu. U Londonu su tokom 1915. i 1916. godine objavljene još tri knjige članica misije Stobart.

Ova svedočanstva se na srpskom jeziku po prvi put pojavljuju upravo u okviru knjige „Bolnica Stobart“, a njihovi odabrani segmenti čine tekstualni deo ove izložbe.

Možda Vam se svidi i