Održana promocija trilogije „Mačva i Mačvani u Prvom svetskom ratu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U ponedeljak, 23. decembra u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici predstavljena je trilogija „Mačva i Mačvani u Prvom svetskom ratu“, autora Milorada Jevtića.

U prvoj objavljenoj knjizi ove trilogije „Samo da topovi ćute“ autor opisuje surovo i teško vreme sa jakom porukom da istina nikad ne sme da se zaboravi. Opisujući Mačvu tog perioda autor kaže: „Кuće sve praznije, a groblja sve punija, vreme kada Srbija nije imala crnog platna za svoju tugu“. U središtu je priča o delimično ostvarenoj mladalačkoj ljubavi Jelene i Mladena kao dokaz da je ljubav večna bez obzira na okolnosti i koja je mnogo jača od zla s kojim se ljudi svakodnevno sreću.

Autor je kao pukovnik vojske i ličnost od struke, majstorski pronikao u duše običnih vojnika. On prati njihovo časno vojničko držanje, izražava im divljenje za hrabrost i odanost Srbiji.

Druga knjiga objavljena 2016. godine govori o povratku srpske vojske i državnih organa u zemlju 1918. godine posle proboja Solunskog fronta. Roman je u kategoriji romana koji tretiraju Prvi svetski rat od saveza potomaka ratnika 1912-1918 godine proglašen za najbolji u 2016. godini.

Nastavak ovih romana „Biće Srbije“ je štampan 2018. godine u kojem autor opisuje Mačvu u jesen 1918. godine i porodice koje čekaju svoje sinove i očeve da se vrate iz rata. Šture vesti sa fronta ponekad ohrabre i razvesele ljude i pojačaju nadu u konačan povratak vojske sa fronta.

Autor Milorad Jevtić je do sada objavljivao knjige humorističko satiričnog sadržaja iz života mačvanskog kraja „Vako je bilo“, „Varzilo“, „Ispod oraha“, „Кrivinaši“. Radove je objavljivao na radiju i u novinama. Autor je nekoliko scenarija po kojima su snimljeni edukativni filmovi za potrebe vojske i crvenog krsta.

U programu su učestvovali:

Milorad Jevtić, autor
Кatarina Кulezić, profesor književnosti
Dragutun Marković Markan, glumac
Isidora Grozdanović, klavir
Sara Buček, solista
Moravka Todić, moderator

Možda Vam se svidi i