Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta 27. marta u Ruskom domu u Beogradu, izveden je performans „Moćne žene ljubavlju zbore“ po istoimenoj knjizi književnice Mirjane Marković u režiji Mirjane Marković,Jasne Кalauzović i Vojislava Bilanovića Bila.

Učenici i profesori Osnovne škole „Jovan Popović“ i Hor „SERBIКA“ pod dirigentskom palicom mr Vladimira Opačića su dostojanstveno predstavili svoj grad Sremsku Mitrovicu izvodeći performans „Moćne žene ljubavlju zbore“ po tekstu književnice Mirjane Marković. Predivni kostimi, krune i scenografija za koje su zaslužne Snežana Кovačević, Sanja Milivojević Ribić i Živka Suvić, kao i frizure i šminka čiji autor je Duško Кukobat i režijska i tehnička podrška Mirjane Svilanović iAleksandre Penjašković su učinili da se još verodostojnije dočara vreme u kojem su živele znamenite žene.

Značajna je i podrška Gradske uprave za obrazovanje,kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, Istorijskog arhiva Srem i Osnovne škole „Jovan Popović“.

Brojna beogradska publika je uživala u originalnom predstavljanju
kaleidoskopa od dvanaest ženskih likova, u našoj baštini nezaobilaznih žena, koje zaslužuje punu pažnju.

Vladarice, monahinje, slikarke, pesnikinje i muze pesnika ovekovečila jerečima najdubljih emocija i potrebe za ljubavlju svekolikog bivstvovanja na zemlji.Autorka je predstavila portrete žena koje su svojim postojanjem, delima i značajem.

Možda Vam se svidi i