Javno čitanje drame „Fleischman“ Stefana Tajbla

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U utorak, 3. decembar sa početkom u 20:00 časova na Velikoj sceni Pozorišta “Dobrica Milutinović” biće održano javno čitanje drame „FLEISCHMAN“, autor Stefan Tajbl.

Reditelj: Nemanja Leković.

Čitaju: Nikola Janošević, Jelena Lončar, Aleksandra Pejić, Aleksandar Sarapa, Uroš Mladenović, Srđan Кner.

Producent: Milica Milićević.

Drama „FLEISCHMAN“ se dešava u Sremskoj Mitrovici i odvija se paralelno 1941. i 2001. godine u kući i lokalu jevrejske porodice Flajšman, koji i danas stoje na Žitnom trgu. Iako inspirisana istinitim i Mitrovčanima veoma poznatim događajima, lica i dešavanja u ovoj drami izmenjeni su u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove i motivisali dramsku radnju.

Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšmanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. se na istom mestu, na pragu novog veka, rađa novi život i snaga, kada dva mladića pokušavaju da otvore kafić i obezbede ličnu egzistenciju. Drama kao osnovna pitanja nameće da li obeležavanje mesta jednog stradanja ima veću važnost od želje dva mlada čoveka da žive od svog rada? I da li je istorija nedodirljiva ili se iz nje sme jurišati u budućnost, makar budućnost bila neizvesna?

Ova drama je 3. juna u Novosadskom pozorištu (Újvidéki Színház) doživela prvo javno čitanje u okviru 64. Sterijinog pozorja, kao prateći program ovog najznačajnijeg festivala u zemlji posvećenog domaćem pozorištu i negovanju domaće drame.

Ulaz: slobodan.
Informacije na broj telefona: 022/615-115.

You may also like