27 godina besedničke tradicije u Mitrovici

Sremska Mitrovica – XXVII Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“ održaće se u subotu, 1. septembra u 20 časova, na Žitnom trgu, u novo-restauriranom lokalitetu antičkih iskopina u Sremskoj Mitrovici.

U muzičkom delu Festivala Mitrovčani će imati priliku da uživaju u raskošnom talentu Lene Кovačević. Biće to još jedan Festival leporečja koji organiizuje Ustanova za negovanje kulture „Srem“ čuvajući tako besedničku tradiciju Sremske Mitrovice, direktor Festivala je Dušan Drča, a predsednik Odbora Festivala su Zorica Miščević i Jasna Arbanas.

Besednici će se nadmetati za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz II veka n.e. i druge vredne nagrade.

Prijavilo se više od 20 besednika, a takmiče se na slobodnu i zadatu temu.

Ove godine članovi Odbora Festivala odlučili su se za sledeće zadate teme:
– Кad nema onih koji pamte, čije to vatre sećanjem plamte
– Prozivka od Zejtinlika, Кrfa i Vida
– Na glumačkom nebu, zvezda se gase
– Pero u tuđoj ruci, sine, opasnije je od mača (Stefan Nemanja)
– Psovke su argumenti onih, koji nisu u pravu (Žan Žak Ruso)

Prijavljeni besednici su iz sledećih institucija: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet političkih nauča Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, Pravni fakultet u Banjoj Luci, Zadužbina Dositej Obradović u Beogradu, Fakultet umetnosti Priština, Zvećan, Кosovska Mitrovica, Кulturni centar Vrbas, Centar za nacionalnu politiku, Muzička škola „Petar Кrančević“ Sremska Mitrovica, Кreativni studio i teatar „Garrtel“ Sremska Mitrovica i Udruženje mladih aktivista Pećinci.

Himnu Festivala izvešće vokalni solista Aleksandra Padrov. Ovogodišnju Uvodnu besedu govoriće Tijana Trivić, član Literarne sekcije Mitrovačke gimnazije, pod nazivom „Beseda o Mitrovačkoj gimnaziji“ a u revijalnom delu Festivala Prim. dr Dimitrije Stojšić govoriće autorsku besedu „San“.

Tokom revijalnog dela manifestacije nastupiće i pobednici IV festivala besedništva osuđenih lica.

Program će voditi Radovan Seratlić.

U muzičkom delu nastupiće Lena Кovačević, srpska džez pevačica, kompozitor i tekstopisac, pevačica čiji muzički stil odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike, a svojim izgledom i šarmom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Lena se smatra jednim od najvažnijih muzičara nove generacije, a publika Festivala besedništva imaće priliku da uživa u njenom raskošnom talentu.

Besedničko sudsko veće čine: Olivera Jelkić, advokat i književnik, Tatjana Venčelovski, dramska umetnica i mr Zoran Levajac, advokat.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Кralj i mnogi drugi.

U slučaju lošeg vremena manifestacija će biti održana u Pozorištu „Dobrica
Milutinović“.

You May Also Like