152 godine postojanja mitrovačke biblioteke

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prigodnim kulturno – umetničkim programom koji je održan danas u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici počelo je obeležavanje 152. rođendana ove kulturne ustanove.

Kao i prethodnih i ove godine dodeljene su zahvalnice najvećim donatorima Biblioteke, najmlađem i najstarijem članu, članu koji je najviše knjiga pročitao, školama.

U mitrovačkoj Biblioteci tokom prošle godine održano je čak 240 raznih programa, kako promocija knjiga, književnih večeri, tako i izložbi i dečijih radionica.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je jedna od najstarijih biblioteka u Sremu. Njeni temelji vezuju se za 1886. godinu, kada je u Sremskoj Mitrovici osnovana Srpska građanska čitaonica, prva biblioteka u gradu. Krajem XIX i početkom XX veka u gradu su nastajale i druge biblioteke koje su u godinama Prvog i Drugog svetskog rata doživljavale i razaranja i prestanak rada. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, dolazi do objedinjavanja knjižnih fondova u gradu i stvaranja Narodne knjižnice i čitaonice „Prosveta“, koja je imala 2.115 knjiga i bila smeštena u dve prostorije privatne zgrade. Godine koje su sledile označile su sadržajne puteve razvoja nove biblioteke na starim temeljima. Godine 1969. biblioteka ulazi u nove prostorije u centru grada i dobija naziv „Gligorije Vozarević“, po iskrenom ljubitelju knjiga, koričaru, knjigovescu i izdavaču XIX veka Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru.

Program obeležavanja 152. rođendana Biblioteke „Lazar Vozarović“

U utorak, 6. februara sa početkom u 13 časova biće održana književna radionica za decu „Postaću pisac“. Istog dana u 18:00 časova počinje Književno veče Đorđa Randelja i predstavljanje knjige „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“.

U sredu, 7. februara sa početkom u 13:00 časova biće održana promocija romana „Vesela veštica Nika“ i druženje sa autorkom iste Lelom Stojanović.

U četvrtak, 8. februara sa početkom u 18:00 časova izdavačka kuća „CLIO“ predstavlja svoju delatnost i organizuje promociju knjige „Srbi 1903-1914“.
Gosti: prof. dr Miloš Ković, istoričar, dr Predrag Marković, istoričar Zoran Hamović, direktor IP „Clio“.

U petak, 9. februara u 19 časova zakazano je otvaranje izložbe minijaturnih knjiga autora dr Dejana Vukićevića pod nazivom „Minijatura na zrnu graška“.

Možda Vam se svidi i