Otvaranje izložbe ,,Ana Frank istorija za sadašnjost“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U utorak, 5. decembra u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici otvorena je izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“.

U pitanju je veoma poznata, internacionalna izložba edukativnog karaktera, na temu holokausta i ljudskih prava. Do sada je postavljena u više od 40 država i videlo ju je nekoliko miliona ljudi, a u Mitrovici zasluge za njeno postavljanje pripisuju se muzeju „Anne Franck House“ iz Amsterdama i Otvorenoj komunikaciji (akademska debantna mreža) iz Beograda.‚

Izložba je specifična po tome što je zasnovana na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa kroz nju svoje vršnjake sprovode obučeni učenici-vodiči. U Sremskoj Mitrovici ovaj zadatak obavljaju članovi bibliotečke Zone mladih, učenici „Mitrovačke gimnazije“.

Na otvaranju su se prisutnima obratili koordinatorka Zone mladih, bibliotekarka Jelena Šuljmanac Milošević i profesor istorije Miljan Garčević, koji je tom prilikom održao kratko predavanje na temu: „Istorijski kontekst u romanu Dnevnik Ane Frank“.

Izložba će biti otvorena za posetioce do petka, 22. decembra.

You may also like