Filmovi o Starim Slovenima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart“, 24. i 25. februara biće prikazana dva filma o Starim Slovenima. Projekcije će se održati u „Art klubu Sirmiumarta“ (bivši ZKS), u Sremskoj Mitrovici sa početkom u 19:00 časova, a ulaz je besplatan.

Filmovi su dokumentarni, istorijski i etnološki. Snimani su u periodu od jula 2009. do maja 2010. godine, a projekcije su omogućene zahvaljujući saradnji Centra za kulturu „Sirmiumart“ sa autorom, režiserom i scenaristom filmova, Nikolom Miloševićem.

Ovaj mladi autor, zaljubljenik u istoriju i umetnost, koji se nesebično posvećuje i filmskom stvaralaštvu, rođen je u Bratislavi. Danas živi na Novom Beogradu i na doktorskim je studijama u Velikoj Britaniji. FILMOVI O STARIM SLOVENIMA

Film „Stari Sloveni – istorija i tradicija“, koji će biti prikazan 24. februara, govori o istoriji i tradiciji Slovena, još od vremena njihove prapostojbine, migracija, formiranja prvih država, pa do današnjice. Posetioci će imati priliku da saznaju mnogo toga o životu Starih Slovena, njihovim običajima vezanim za Božić, kultovima i slavi, kao i o načinu odevanja, nakitu, arheološkim nalazima i sl.
Film „Stari Sloveni – verovanja i običaji“ biće prikazan 25. februara, a govori o mitologiji, sujeverju, mitskim bićima (vile, ale, zmaj, vampiri, demoni sudbine), najpoznatijim božanstvima Slovena, kao što su Svetovid, Svarog, Dažbog, Živa, Perun… Posetioci će imati priliku da bliže upoznaju razvoj narodne religije, s kojom se povezuju i neka od današnjih verovanja. Takođe se vrši upoređivanje slovenskih božanstava sa hrišćanskim svetiteljima, koji su donekle preuzeli funkcije nekih od slovenskih bogova, tj. razmatraju se specifičnosti slovenske mitologije i srpske narodne religije.

Filmovi su praćeni i tumačenjima stručnjaka, a to su: arheolog prof. dr Đorđe Janković, kulturolog i naučnik prof. dr Sreten Petrović, antropolog prof. dr Danijel Sinani i prof. dr LJubinko Radenković, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU.

You may also like