Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda u Salašu Noćajskom održan je tradicionalni 24. Sabor u čast Stojana Čupić – Zmaja od Noćaja.

Sabor su kao i godinama ranije organizovale Mesna zajednica i Crkvena opština Salaš Noćajski, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Za kulturno – umetnički deo programa, takozvano Mačvansko prelo bio je zadužen Centar za kulturu „Sirmiumart“.

Pre samog početka programa Sabora održan je parastos vojvodi Čupiću i junacima Prvog srpskog ustanka, a zatim su sledile viteške igre u kojima su se mladi momci nademetali u nekoliko disciplina za tutulu Mačvanskog vojvode. Pobednik viteških igara bio je Aleksandar Krajišnik, koji je titulu Mačvanskog vojvode osvojio i prošle godine. Drugi je bio Marko Petrušić, a treći Dragorad Mašić. Sva trojica su dobila zahvalnice i novčane nagrade.

sabor

Kulturno – umetnički prgram je otvoren himnom Bože pravde koju je otpevao dečiji hor Sirmiumarta, a zatim se okupljenima ispred Grada Sremska Mitrovica obratio Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu. Posle Miščevića na binu je izašao Aleksandar Krstajić koji je govorio besedu „Mojima prko Drine“. Još jednu besedu govorio je Nikola Staković, a nakon njega nastupila je Izvorna grupa „Drina“ iz Bogatića.
Folklorni ansambl Kulturno umetničkog društva Bosut odigrao je igre iz Šumadije i Bosilegradsko krajište, a baladu o Salašu Noćajskom izrecitovao je pesnik Andrea Vranješ. Blok pesama iz Šumadije i blok pesama sa Kosova i Metohije otpevala je Ženska pevačka grupa „Branko Radičević“.

sabor2

Duh starih vremena na guslama preneo je Vukman Boričić koji je svirao i pevao pesmu „Boj na Salašu“. Na samom kraju programa učenici Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Salaša otpevali su dve numere, a duvački orkestar Sirmiumarta odsvirao je pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“.

Veliki rodoljub, vojvoda Stojan Čupić, bio je jedna od najsnažnijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka protiv turskog nasilja. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. Osobito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine, na Klenju, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom.

sabor1

Možda Vam se svidi i