Sremska Mitrovica – Muzička scena u Sremskoj Mitrovici oduvek je bila raznovrsna, kako ranije tako i sada, od mladih punk bendova kao što je Spunk, pa preko veterana bluza Gemblersa, Šestog čula, i mnogobrojnih tamburaških orkestara sve do Edija Tajm, talentovanog mladog muzičara koji jedini u Mitrovici, a među malobrojnima je i u Sremu, između ostalog svira i gajde.

Edi Tajm rođen je u Sremskoj Mitrovici 1987. godine. Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Sremskoj Mitrovici, a zatim u Srednjoj muzičkoj školi „Petar Krančević“ odsek muzička teorija i klarinet. Nakon srednje škole upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek etnomuzikologija koju završava u roku.

edi tajm1 foto luka poljak
Foto: Luka Poljak

Ozon radio: Edi, muzika je nešto po čemu ste u ovom gradu prepoznatljivi, možemo Vas videti kao učesnika na mnogim manifestacijama i kulturnim dešavanjima u gradu, a što je zanimljivo čini se da kao na svakom nastupu svirate drugi instrument. Za početak nam recite čime se trenutno bavite i na kojim sve instrumentima svirate?

Edi Tajm: Trenutno radim kao profesor na zameni u Mitrovačkoj gimnaziji, eto na neki način opet sam u umetnosti i za sada mi se sviđa. Inače sviram u nekoliko kulturno umetničkih društava, često samostalno nastupam na raznim manifestacijama i to mahom kada treba da se predstave tradicionalni instrumenti ovog ili nekog drugog kraja Srbije. Ujedno držim i seminare na kojima upoznajem ljude upravo sa tradicionalnim instrumentima.

U ovom trenutku najviše se bavim sviranjem na gajdama, njih sam svirao i u emisiji Šljivik u kojoj sam nedavno nastupao kao jedan od predstavnika našeg grada, a počeo sam da učim da sviram i saksofon. Inače klarinet mi je osnova, a pored njega znam da sviram i nekoliko vrsta gajdi, sviram još i frulu, kaval, uglavnom duvačke tradicionalne instrumente. Sve osim klarineta sam sam naučio da sviram, takoreći samouk sam.

Ozon radio: Znači talentovani ste za više instrumenata. Kažu da iver ne pada daleko od klade, da li je Vaš talenat za muziku nasleđen, da li se još neko u Vašoj porodici bavio ili bavi muzikom?

Edi Tajm: Nekako je cela porodica u izvesnoj meri u umetnosti, tata je nekada vodio jedno kulturno umetničko društvo, a majka se bavila pevanjem, brat je takođe u muzici.

Ozon radio: Pored svega gore nabrojanog, poznato je da ste sarađivali i sa mitrovačkim pozorištem. Možete li nam objasniti kako je došlo do te saradnje i koja je bila Vaša uloga?

Edi Tajm: Što se tiče pozorišta sarađivao sam sa Stefanom Tajbl, koji me je i uveo u taj svet. Sarađivali smo na nekoliko njegovih predstava za koje sam ja radio muziku. Nešto sam sam komponovao, nešto sam kombinovao iz drugih izvora, u suštini jako kreativan i zanimljiv posao. Kroz tu saradnju upoznao sam, odnosno shvatio kako treba da zvuči muzika koja prati jednu predstavu, da je muzika ta koja ne treba da bude u prvom planu, nego u pozadini i da celu predstavu oboji nekom emocijom.

Ozon radio: Šta smatrate Vašim najvećim uspehom do sada?

Edi Tajm: U septembru 2010. godine u Južnoj Koreji na jednom festivalu umetnosti predstavljao sam državu, to smatram za svoj najveći uspeh i najlepše iskustvo do sada. Tamo sam sa svojom koleginicom predstavljao Srbiju kroz tradicionalnu pesmu, muziku i sviranje na tradicionalnim instrumentim i dobio sertifikat World master of arts. Na festivalu su svoje umeće i talenat pokazali umetnici iz skoro čitavog sveta i to ne samo muzičari. Mogu slobodno reći da sam se tokom svog boravka u Južnoj Koreji osećao kao najveća zvezda na ovoj planeti, jer jednostavno su nas oni tamo tako dočekali. Jedno zaista jako lepo iskustvo.

Ozon: Kako ocenjujete muzičku scenu u našem gradu?

Edi Tajm: U Mitrovici trenutno je dobro, odnosno bolje, zaista vidim neki napredak u odnosu na neki prethodni period. Dosta toga se radi i stalno su neka dešavanja što mi se sviđa. Ono što bih promenio jeste da bih malo više poznatih bendova doveo da nastupe ovde i da se malo više omladina pozabavi muzikom.

Ozon radio: Za sam kraj, Edi recite nam koji su Vaši planovi za bližu ili možda neku dalju budućnost?

Edi Tajm: Što se nekih planova za budućnost tiče svašta nešto mi je na umu, stalno imam nove ideje. Za početak voleo bih da izvežbam da sviram saksofon, a možda i da uđem u neki bend koji bi svirao rok, domaći i strani, fank ili džez, što da ne? Takođe dosta razmišljam i o mogućnosti nastavka školovanja negde u inostranstvu.

 

Možda Vam se svidi i