Promocija knjige “Nastanak i nestanak jedne države/Pravda za Memorandum“

Sremska Mitrovica – U biblioteci „Gligorije Vozarović“ 29. aprila u 19 časova biće održana promocija knjige “Nastanak i nestanak jedne države/Pravda za Memorandum“, u izdanju Prosvete, autora Aleksandra Dikića.

Foto - Radio Odžaci
Foto – Radio Odžaci

Tema knjige je istorijska analiza stigmatizovanog, a nikad zvanično objavljenog, dokumenta SANU pod nazivom Memorandum.
Knjiga pokušava da započne argumentovani dijalog o ovom dokumentu, kao i o istorijskim dogadjajima koji su njemu prethodili i koje je isti uzrokovao.

Knjigu Nastanak i nestanak jedne države – Pravda za Memorandum, Dikić je objavio povodom 30 godina od pisanja Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti.

nastanak_i_nestanak_jedne_drzaveKako je navedeno u uvodu, upotreba i zloupotreba ovog dokumenta, nikada potpuno završenog i objavljenog, često je bila praćena neznanjem, politikanstvom i providnom propagandom.

Osamdesete godine XX veka donele su kulminaciju ekonomske, socijalne i političke krize jugoslovenskog društva. Sve ideološke rezerve bile su iscrpljene, a svi oprobani mehanizmi pokazali su se neuspešnim u sudaru sa modernim problemima koji su, poput zemljotresa, iz temelja potresale Jugoslaviju.

Autor se u svom književnom delu upravo bavio periodom od 1985. do 1990. godine i ono je ustvari, retrospektivna analiza svega onoga što je dovelo do tog perioda kada su se, kako kaže Dikić, zauzimale početne pozicije za redefinisanje odnosa u Jugoslaviji.

You May Also Like