Sremska Mitrovica –U svečanoj sali Srpskog doma u Sremskoj Mitrovici održana je pomocija romana “Niz prugu” autora Jelene Nedić.

U svom, drugom po redu, romanu, autorka kroz slikanje portreta, postupke i mentalitet glavne junakinje, ali i ostalih protagonista priča priču koja dotiče mnoge, i danas aktuelne, teme, kao što su nasilje u porodici i društvu, pitanja ostavljene dece, pad morala u društvu, prostitucija, podvodništvo, korumpiranost, pohlepa za novcem, siromaštvo, vlast…

????????????????????????????????????

Foto: Željko Petras

“U romanu sam želela da ukažem na problem prostitucije u smislu da se tu ne radi o ženama lakog morala, nego da ima ljudi iz naše okoline koji su uvučeni u taj svet, kao i da nisu u pitanju samo žene, nego, na žalost i devojčice. Želela sam da pokažem da se iza te etikete zapravo krije ličnost sa poreklom, detinjstvom, ličnost sa strahovima i nadama, neko ko je kao mi, ali se neželjeno našao u tom svetu”, kratko je o knjizi rekla autorka.

Knjiga je izdata od strane Centra za kulturu “Sirmiumart”, a žanrovski se razlikuje od prvog romana autorke koja nosi naziv Koplja i ožiljci.

“Sve knjige koje je Simriumart do sada izadao su knjige mitrovačkih autora i distribucija tih knjiga se vrši u vidu poklona. Sada smo napravili izuzetak i u dogovoru sa autorkom odlučili smo da ovo izdanje bude humanitranog karaktera, a celokupan prihod od prodaje knjige namenjen je Opštinskom udruženju građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom,“ rekao je Petar Samardžić, director Centra za kulturu “Sirmiumart”.

Voditelj promocije bila je Zorica Miščević. O romanu sa stanovišta književnosti govorila je Ana Ćosić, profesor nemačkog jezika i književnosti,dok je psiholog Vesna Barzut  govorila o problemu prostitucije.
U muzičkom delu programa učestvovAna Ćosić, profesor nemačkog jezika i književnostiao je Vuk Muškinja, dok su likove i scene iz romana oživeli Stefan Tajbl, Jelena Tomić, Nikola Stanković i Goran Vučanović.

Možda Vam se svidi i