Sremska Mitrovica – Prvo polugodište Muzičke škole „Petar Krančević” iz Sremske Mitrovice, školske 2013/2014. godine, obilovalo je koncertima visokog kvaliteta i sadržaja.

Muzička škola “ Petar Krančević“ je organizovala niz kulturno – koncertnih programa u cilju obogaćivanja šire kulture građana Sremske Mitrovice i na taj način još jednom se pokazala kao značajan nosilac i inicijator kulturnih dešavanja svoje sredine.

Učenici škole nastupali su kako u svojoj školi tako i na otvaranjima izložbi, promocijama knjiga, prigodnim svečanostima za grad itd., i to u saradnji sa Centrom za kulturu „Sirmiumart”, Pozorištem „Dobrica Milutinović”, Muzejom grada, Bibliotekom „Gligorije Vozarović” , Opštinom, u okviru: koncerata muzičkog zabavišta, najmlađih učenika, koncerata klasa i koncerata veća, tematskih koncerata za učenike i roditelje, koncerta za građanstvo, promotivnih koncerata pojedinih veća, koncerata u saradnji sa kulturnim institucijama u gradu i izvan njega, koncerata izbornih odseka, koncerata /gostovanja eminentnih umetnika iz zemlje i inostranstva itd. kao i van grada pa čak i države.

Muzičko zabavište “ Vivak”, je svojim aktivnostima priređivalo velike tematske koncerte (muzičko – pozorišne predstave) sa adekvatnim naslovima po svakom koncertu (zajednički koncert muzičke školice „Vivak”, inkluzivnog hora „Ison” iz Novog Sada i folklornog ansambla iz Veternika, koncert u saradnji sa ambasadom Japana i udruženjem SAKURABANA, Novogodišnji koncert muzičke školice) i time vršilo edukaciju i animaciju dece, gostiju predškolskog uzrasta, a i same učesnike dodeljujući im bitnu ulogu kao najmlađim učenicima škole, pritom ih uvodeći u svet solističkog i kolektivnog muziciranja.

U toku prvog polugodišta održani su i seminari i naučni skupovi u školi, za stručno usavršavanje zaposlenih.

Pored koncertnih aktivnosti učenici Muzičke škole su učestvovali i na mnogim takmičenjima.
Na Republičkom takmičenju iz Solfeđa i Teorije muzike od 8. do 9 12.2013. ostvarili su sledeće rezultate:

Teorija muzike:

100 bodova ( 1. nagrada) Marko Skakun i Tijana Mihajlović
1. nagrade Nina Kobaš i Teodora Skuratović,
Pohvala Milica Mandić

Solfeđo:
2. nagrade Tijana Mihajlović i Teodora Skuratović
3. nagrada Milica Mandić

Na Memorijalu „Miloš Petrović“ u Jagodini, održanom 21. decembra 2013. godine ostvareni su sledeći rezultati:

LAUREAT ( 1. nagrada) – Darja Maksimočeva, 2. razred klavira u klasi nastavnice Margarite Vujović. Kao nagradu dobila je digitalni klavir!

1. nagrada – Anđela Relić, muzičko instrumentalnio zabavište klavira, u klasi nastavnice Margarite Vujović

2. nagrada – Nikola Hodoba, 4. razred klavira, u klasi nastavnice Margarite Vujović

1. nagrada – Nedeljković Bojana, 2. razred u klasi nastavnice Cecilija Tomkić

1. nagrada – MIilica Šarošković, 5. razred u klasi nastavnice Cecilije Tomkić

Na 6. klavirskom takmičenju „Slavenski“ u Beogradu osvojena je 2. nagrada – Nina Kobaš, 2. razred srednje škole klavira u klasi Dragane Kesić

Muzička škola “ Petar Krančević“ planira i u drugom polugodištu mnoge koncertne aktivnosti svojih učenika kao i gostovanja mnogih eminentnih muzičara iz zemlje i sveta kod nas.
Tako će već 26. februara 2014 godine u pozorištu „Dobrica Milutinović” , biti obeležen Dan škole, na najlepši i najprofesionalniji način.
U svečanoj sali škole, 29. januara 2014 godine, biće održan koncert klase Milana Miladinovića.

Zatim, 5. marta 2014 godine, takođe u svečanoj sali Muzičke škole “ Petar Krančević“, nastupiće Uli Oveskainen (klavir) i Damjan Saramandić (čelo).
Aleksandra Trajković (klavir) i Mainhard Holler (čelo) nastupiće 7. marta u baroknoj sali Muzeja grada.

Pored ovih i niza drugih predviđenih koncertnih aktivnosti, Muzička škola “Petar Krančević“ organizuje i sledeća takmičenja:

4. festival pijanizma ( od 20 do 23 marta 2014. godine),
5. otvoreno takmičenje Solfeđa i Teorije muzike „Viva la musica“ ( 28. i 29. marta 2014. godine), i
6. otvoreno takmičenje harmonike ( 12. i 13. aprila 2014. godine).

Međunarodni festival gudača – Stringfest, koji se održavao svake godine u maju mesecu u Sremskoj Mitrovici, dobio je bijenalni karakter i biće održan u maju 2015. godine.

Zahvaljujući kvalitetu organizacije, nivou takmičarskih zahteva, kvalitetu izbora i rada međunarodnog žirija (sa obaveznim učešćem najkvalitetnijih domaćih pedagoga), broju učesnika iz najmanje 8 zemalja, organizovanju dodatnih i posebno kvalitetnih i neophodnih aktivnosti tokom najmanje sedam dana, posebnom angažovanju pobednika/ laureata sa prethodno održanog festivala, takmičenje je preraslo u takmičenje III kategorije po kriterijumu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Pošto se radi o veoma zahtevnom, sadržajnom i neophodnom takmičenju koje mora zadržati postojeći kvalitet pri daljoj realizaciji, Organizacioni odbor Festivala, u avgustu mesecu 2013. godine doneo je odluku da se Stringfest održava svake druge godine u maju, odnosno u godini kada se ne takmiče učenici gudačkih instrumenata na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola u Srbiji.

Promotivni koncerti za Osnovne škole naše Opštine, takođe su sastavni deo plana i aktivnosti škole u drugom polugodištu, u martu.

„Nadamo se da ćemo i u narednom periodu ispuniti sva Vaša očekivanja i da ćete nam i dalje biti verna publika koja će aplauzom nagraditi naše stvaralaštvo“, poručili su iz Muzičke škole „Petar Krančević.

You may also like