Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja crnogorskog književnika, pesnika, filozofa, mislioca, vladara i vladike Petra II Petrovića Njegoša, Centar za kulturu „Sirmijumart“ i Biblioteka „Gligorije Vozarović“ organizuju muzičko-poetski program pod nazivom „U ČOVJEKA JE JEDAN HRAM VOZVIŠEN“.

Program će se održati u utorak 26. novembra sa početkom u 18 časova, u prostorijama Biblioteke „Gligorije Vozarović“.

unnamed (1)

Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović, 13. novembra 1813. godine, u Njegušima, a umro na obližnjem Cetinju 19. oktobra 1851. godine.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, od ove godine je 19. maj datum praznovanja Njegoša kao svetitelja.

Njegoš je još kao mlad vladar sredio političke prilike u zemlji, organizovao sudove, izdejstvovao povećanje pomoći od Rusije, ustanovio senat, podigao prvu osnovnu školu i osnovao štampariju (1834. godine).

Po vlastitoj želji Njegoš je septembra 1855. godine, u vreme vladavine knjaza Danila Petrovića, sahranjen u kapeli na Lovćenu.

Tu kapelu je upravo Njegoš zamislio kao crkvu Svetog Petra Prvog Cetinjskog, svog strica i prethodnika na vladičanskom tronu, kao mauzolej. Upravo je pesnik i vladika Njegoš proglasio Petra Cetinjskog za sveca. Tom svecu je u kalendaru SPC posvećen 31. oktobar.

Pre nego što je 1974. godine, na vrhu Lovćena, zamenjena granitnim mauzolejom – spomeničkim kompleksom, koji je projektovao hrvatski vajar Ivan Meštrović, kapela je nekoliko puta pretrpela velika oštećenja, najviše u Prvom svetskom ratu, krajem 1915. godine, kada je pogođena projektilima austrijske artiljerije.

Sredinom dvadesetih godina prošlog veka napravljena je nova kapela, u koju su tada prebačene Njegoševe kosti.

Kada je mauzolej napravljen, kamenje kojim je kapela bila ozidana obeleženo je i pohranjeno u podnožju Lovćena, sa idejom da se na drugom mestu obnovi kapela.

U centru Beograda, između Kapetan Mišinog zdanja i Filozofskog fakulteta je njegov bronzani lik, delo Sretena Stojanovića. Podignut je 1994. godine. U opštini Bačka Topola jedno mesto naziva se Njegoševo.

Pre tačno pola stoleća, povodom 150. godišnjice Njegoševog rođenja, u Crnoj Gori je uvedena i danas najveća književna nagrada na bivšim jugoslovenskim prostorima. Nagrada koji nosi njegovo ime se dodeljuje jednom u četiri godine.

You may also like