Sremska Mitrovica – Jelena Stepanović, mlada slikarka iz Sremske Mitrovice je 13. jula ove godine, u izložbenom prostoru u centru Minhena, u galeriji Innere Mission München Beruf und Bildung otvorila svoju prvu izložbu u inostranstvu.

Brojnu publiku koja je prisustvovala svečanom otvaranju, ova sedamnaestogodišnja učenica Mitrovačke gimnazije je zadivila i osvojila svojim likovnim stvaralaštvom.

Uvodnu reč dala je magistar M.Klose, koja je predstavila kratku biografiju autorke, kao i njene slike . Prisutni su saznali da je Jelena rođena 21.04.1994. u Sremskoj Mitrovici, a svoje prve umetničke poteze je povukla još u osnovnoj školi i lokalnoj slikarskoj školi koju i dalje pohađa.

Danas, kao odlična učenica treće godine Mitrovačke gimnazije, nalazi vremena za slikarstvo , kroz koje izražava svoju unutrašnju viziju realnog sveta koji je okružuje. Najradije koristi slikarske tehnike ulje , pastel i akril, ali vrlo često „odluta“ i u crtačke tehnike (olovka).

Na pitanje gde pronalazi inspiraciju, Jelena je jednostavno, skoro detinje odgovorila:

„Umetnost vidim svuda i pronalazim je u svemu što se nalazi oko mene, bez nje ne mogu da zamislim život. Zbog toga mi nije teško da nadjem inspiraciju. Cilj mi je da prikažem način na koji vidim svet, i da iznoseći svoja osećanja na platno ili list hartije pokažem kako na prvi pogled obične stvari nose lepotu i snagu koju vrlo često ne primećujemo i ne osećamo. “

Upravo ta lepota je krasila zidove ovog izložbenog prostora narednih desetak dana, okupljajući ljubitelje slikarstva ovog grada, kao i srpsku kulturnu dijasporu koja živi na ovim prostorima (slikare – Dušan Jović, pesnike- Damjanka Čizmić, Nada Glogovac, muzičare –Marko i Christa Jovanović).

You may also like