Kivi u Mačvi: Rakija od kivija opija i mirisom

Od strane Ozon
0 komentari

Sremska Mitrovica – Ni od kruške, ni od šljive, ove godine Zoran Petrović iz Salaša Noćajskog goste u svom domaćinstvu prvo će ponuditi domaćom rakijom od kivija.

Zoran Petrović

Zoran je nedavno po prvi put pokušao da od kivija koji ima u sopstvenom dvorištu ispečerakiju i kako sam kaže uspeo je u tome, rakija je dobra, ukusna, propisno žeže grlo, a opija i samo mirisom koji je, ističe on, fantastičan.

„Pre nekoliko godina moj sada već pokojni otac je jednom prilikom doneo kući sadnicu kivija koju je dobio na poklon od prijatelja iz Banje Koviljače. Taj prijatelj mu je rekao da kivi može da uspe i u Mačvi i mada mu nismo verovali ništa nas nije koštala da ga posadimo. Na naše iznenađenje on se jako lepo primio, tako da smo s obzirom na to da je ta sadnica bila muška, odnosno oprašivač morali nabaviti i žensku sadnicu koja daje rod. Jedna bez druge ne mogu, nisu plodonosne. Napravili smo čardakliju da sadnice imaju uzšta da rastu i evo, one već desetak godina rađaju“, priča Zoran.

Prema njegovim rečima godišnje sa ta dva stabla bude od 50, do 100, pa čak i 120 kilograma kivija, sve u zavisnosti od godine.

„Kada su bile jake zime mislili smo da će da umrzne, ali održao se na naše veliko zadovoljstvo, jer svi u kući ga obožavamo, plodove koristimo kako sveže, tako i prerađene u slatko koje je jako ukusno, a eto ove godine po prvi put odlučio sam se da napravim rakiju od kivija i mogu da kažem da je lepa za piti“, kaže Salaščanin.

On je od oko 80 kilograma kivija dobio između 4 i 5 litara rakije. Kako objašnjava ideju o rakiji od kivija dobio je sasvim slučajno, do ove godine o tome nije ni razmišljao, dok sada već planira da naredne godine ispeče i koju litru više.

„Čuo sam i pročitao negde o rakiji od kivija i pomislio što da ne, sigrno ne može biti loša, jer od svakog voća može da se napravi rakija, a da li će se nekome svideti ili ne, to sve zavisi od ukusa pojedinca. Meni se jako dopada“, dodaje Zoran.

Da sadi još kivija neće, bez obzira što je to biljka koja nije zahtevala puno pažnje, on kaže da za tim nema potrebe, te da ga imaju dovoljno za sopstvene potrebe.

„Plod kivija je jako zdrav, pre svega bogat je vitaminima i zaista nije loše imati ga, ukusan je i poslastice od njega kao što su slatko, džem, pa i rakija su sjajni. Mačva možda nije tipično mesto gde bi očekivali da ga pronađete, ali eto i to se dešava”, završava Zoran.

Možda Vam se svidi i