Evropska nedelja mobilnosti: Gradski čelnici na posao došli peške

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica, jedini u Sremu, podržao je danas akciju Stalne konferencije gradova i opština „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se obeležava od 16. do 22. septembra.

U ovoj akciji, gradonačelnici i predsednici opština 30 gradova i opština će ličnim primerom podržati principe Evropske nedelje mobilnosti i na posao će doći bez automobila. Učešćem, oni se pridružuju Evropskoj inicijativi u koju je svake godine uključeno preko 2.000 gradova i opština iz 45 država sa više od 250 miliona stanovnika.

„S obzirom na to da Grad Sremska Mitrovica ove godine prvi put obeleževa Evropsku nedelju mobilnosti, priključili smo se akciji Stalne Konferencije gradova i opština tako što su naši načelnici, oni koji su u mogućnosti, na čelu sa mnom došli peške ili biciklom na posao. Uvek ćemo podržati ovaj vid akcija, pre svega zbog zdravog načina živote i promocije alternativnih vidova saobraćaja u odnosi na saobraćaj koji korist fosilna goriva. Osim toga, zdravo je baviti se nekom fizičkom aktivnošću kao što je šetanje ili vožnja biciklom. Mi živimo u relativnom malom gradu, mislim da bi i građani mogli da slede naš primer i priključe se ne samo ovoj akciji nego malo češće se odreknu automobila“, rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Tema ovogodišnje akcije jeste kombinovanje različitih vidova prevoza uz slogan „Kombinuj i kreći se!“.

Pročitajte još