Ravnjanac izdao prvu knjigu

Sremska Mitrovica – Sredinom decembra meseca u prostorijama Artkluba sremskomitrovačkog Centra za kulturu „Sirmiumart“ održana je promocija knjige Milisava Mike Bančevića iz Ravnja.

Radi se o knjizi poezije pod nazivom „Sizifova ljubav“, prva koju je šezdesetogodišnji Ravnjanac objavio. U njoj se nalazi šesdesetak pesama, mahom ljubavnih, ali su obrađeni i još neki motivi kao što su rat i politička dešavanja.

Milisav Mika Bančević

„Poeziju pišem još od mladosti, koliko sam do sada pesama napisao ne zna im se broj, ali bilo ih je jako puno, međutim u jednom trentku bola, nakon smrti sestre iz samo sebi poznatog razloga bacio sam u vatru skoro sve papire na kojima su one bile zabeležene“, kaže Mika.

Tek pre desetak godina on je ponovo počeo da prikuplja svoje misli pretočene u pesme. Zajedno sa svojom rođakom počeo je da ih prekucava u kompjuter i tu mu se ponovo javila želja za pisanjem.

„Nekih pesma sam se u potpunosti setio, a od nekih samo tek po koji stih, pa tako i u knjizi „okrnjene“ stoje, ali na sreću pronašao sam i sestrine stare rokovnike u kojima je poneka moja pesma ostala zapisana, pa je nešto od moga stvaralaštva ipak našlo spas“, priča dalje Ravnjanac.

Knjigu „Sizifova ljubav“ izdao je „Sirmiumart“, pre svega zahvaljujući predsednici Književne zajednice Sremska Mitrovica Mirjani Marković koja je uradila recenziju za istu i glumici Gordani Lukić, koja je Milisava ka njoj uputila.

„Dugo poznajem Gocu i jednom prilkom sam joj rekao da pišem i pitao je da li zna nekog stručnog ko bi te moje pesme mogao da pročita i možda da koliko su dobre i objavi. Ona mi je rekla da bi bilo najbolje da ih dam na čitanje Miri koja mi je dan nakon što su pesme došle do nje rekla da se one mogu pretočiti u knjigu. Od oko stotinak pesama Mira je odabrala 63 koje su se ušle „Sizifovu ljubav““, nastavlja Mika.

Naziv knjige, on je kratko objasnio, potiče od činjenice da je čitav život idealizovao žene u koje je je bio zaljubljen, ali da su se te iluzije koje je imao o njima uvek raspršivale i da je u ljubavi sebe video upravo kao Sizifa.

Knjigu „Sizifova ljubav“ Mika je posvetio svojoj sinovici Mariji koja živi u Australiji, a za budućnost najavio da sa pisanjem neće stati i da će ukoliko bude imao kvalitetnih pesama objaviti i novu knjigu.

Pročitajte još