SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: 5 minuta tišine

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su medijske radnike da se povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, uključe u akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“.

pst
– Sloboda medija je ugrožena jer novinarstvo nije nikad bilo u težem ekonomskom položaju. Pad Srbije na svetskim rang-listama medijskih sloboda nije samo posledica materijalnog položaja novinara nego i nastavljanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune – saopštio je UNS i, između ostalog, zatražio od Vlade da obezbedi novac za zaposlene u medijima koji treba da se privatizuju i da pokrene postupak za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima.

NUNS je pozvao sve novinare i elektronske medije da danas u 11.55 sati isključe ton i zamrače ekrane kako bi „najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije“.
– Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika – navodi NUNS.

Dan slobode medija obeležava se svakog 3. maja od 1993. godine, kad ga je proglasila Generalna skupština UN kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda i njihovih temeljnih načela.

You May Also Like