Sremska Mitrovica – Set od četiri nova pravilnika koja će regulisati promet nekretnina stupaju na snagu sutra, a iz mitrovačkih agencija kažu da su već upoznati sa novinama koje donose.

Pored nekoliko stavki koje se nalaze u pravilnicima, svakako najupečatljivija jeste ta da će od sutra svaki pojedinac koji želi da se bavim prodajom i prometom nekretnina morati imati u svom posedu licencu kojom potvrđuje da je položio ispit koja će biti neophodna za bavljenje ovim poslom.

Iz jedne mitrovačke agencije za prodaju i promet nekretnina su nam rekli da ova novina predstavlja jedan dobar korak što se tiče sigurnosti klijenata, jer ostavlja se dosta manje prostora za greške agenata, a samim tim povećana je sigurnost klijenata.

Što se samog stručnog ispita tiče, koji će se sastojati iz usmenog i pismenog dela na kojem će kandidati proveravati svoje znanja iz oblasti prava vezanih za promet i zakup nepokretnosti iz segmenata finansijskih i poreskih pravila, poznavanje menedžmenta i osnova prostornog planiranja izgradnje, agenti za nekretnine kažu da su čuli da ispit neće biti nimalo lak, ali da samo polaganje neće imati veliki uticaj na njihovo poslovanje.

Ni pravilnici koji se tiču vođenja evidencije kako o prometu tako i o zakupu koji će po novom morati imati određenu formu i morati da se čuvaju duži vremenski period ne predstavljaju problem mitrovačkim agencijama, jer kako nam je rečeno evidencija se i do sada uredno vodila i čuvala, pravilnici su možda doneli samo male smernice kako sve to treba od sada da izgleda.

„Bez obzira što do sada zakonski nisu bile regulisane neke stvari mi smo vodili politiku u agenciji koja je podrazumevala detaljnu evidenciju, tako da što se tog dela tiče i nije velika novina za nas“, rekao nam je agent agencije Prostor nekretnine iz Sremske Mitrovice i dodao da čim budu poznate sve pojedinosti vezane za polagenje ispita to će odmah i učiniti kako bi nesmetano mogao nastaviti sa radom.

Pored ova dva nova pravila koja se tiču licence i evidencije, još jedna novina jeste da će agencije biti u obavezi da osiguraju treće lice, kao i da ispunjavaju određene tehničke uslove koji se tiču prostora u kojem će obavljati svoju delatnost.

Možda Vam se svidi i