Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici danas se održava 23. Festival besedništva.

XXIII festival besedništva u Sremskoj Mitrovici,”SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIUM SVETLOST REČI“, održaće se sa početkom u 19:00 časova u  pozorištu “Dobrica Milutinović”.

pozivnica-lux-verbi-NAPRED-3

Festival je tematski i programski je vezan za obeležavanje 100 godina od početka Velikog rata. Učesnici će se nadmetati u tri kategorije: autorska beseda, interpretacija i improvizacija. Takmičenje u besedništvu je na slobodnu i zadatu temu.

Festival besedništva je kulturni događaj od velikog značaja za Sremsku Mitrovicu. On je najstariji i najeminentniji od svih mitrovačkih festivala.
Reč je o manifestaciji koja je podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja.

Moto festivala je “svetlost reči”.
Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i pozivnog je karaktera. Nastupaju studenti akademija umetnosti, pravnih, ekonomskih fakulteta, fakulteta političkih nauka, filozofskih i filolosških fakulteta i srednjih škola.

Prijavilo 34 besednika, a takmiči se u tri kategorije: autorska beseda (17), interpretacija (8) i improvizacija (9). Besednici koji prođu kvalifikacije (u prepodevnim časovima), nadmetaće se za Venac besedništva i kopiju statuete oratora iz II veka n.e. u takmičarskom delu besedništva.

Festival će voditi dramska umetnica Gordana Lukić.
Kao i svake godine pokrovitelj Festivala je Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a organizator Ustanova za negovanje kulture Srem.

Možda Vam se svidi i