Sremska Mitrovica – Načelnik Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Goran Čekerinac, kaže da se u okviru redovnih dužnosti i aktivnosti inspektorijata za zaštitu živonte sredine obilaze tereni kako bi se uočile i identifikovale parcele pod amborzijom.

Ukoliko se ambrozija nalazi na javnom terenu, površini,  nalog za ukljanjanje istih dostavlja se Javno komunalnom preduzeću „Komunalije“ , međutim ukoliko se ambrozija nalazi na privatnom posedu samo se predlažu mere za ukanjanje.

Javno komunalno preduzeće „Komulalije“ isključivo uklanja ambroziju mehaničkim putem, košenjem, ili u koliko su manje površine, čupanjem,  ne koriste se hemijska sredstva  za suzbijanje ambrozije.

Područje na kom se nalazi Sremska Mitrovica, sa svojim klimatom izuzetno odgovara rasprostranjenju ambrozije.  Prisustvo ambrozije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica je teritorijalno vezano za ruralne oblasti, uz atarske puteve i kanalsku mrežu koje održava mesna zajednica i Javno komunalno preduzeće Komulaije, zatim oko zapuštenih industrijskih zona, i u gradskim zonama duz kanala,  železnica i saobraćajnica. U centralnim zonama grada nema prisustva ambrozije.

 

You may also like