VIDEO Susek: Bez struje i vode peti dan! Bacaju meso i mleko

Od strane Ozon
0 komentar

BEOČIN. Posle nevremena koje je pogodilo Srbiju, situacija u pojedinim beočinskim selima postaje sve teža. Meštani sela Susek peti dan žive bez struje i vode.

Nevreme je i u ovom selu ostavilo za sobom mnogo štete, mnoge kuće su ostale bez krovova, ali najveći problem trenutno su pokidane žice na stubovima, zbog čega je veliki broj domaćinstava u Suseku bez električne energije već peti dan. Ovaj problem je najteži u ruralnim područjima gde domaćinstva uzgajaju stoku za sopstvene potrebe i pripremaju meso koje kasnije čuvaju u zamrzivačima.

Meštani sela Susek prijavili su kvarove više puta, ali do sada nisu dobili odgovarajuću pomoć. Takođe su kontaktirali i Opštinu, ali niko im se nije javljao.

Od srede uveče nemamo struju, pozivali smo elektrovojvodinu, dolazili su dva puta ali nisu popravili problem. Zovemo i Opštinu ali niko se ne javlja. A kada se jave, objasne nam da se obratimo u Mesnu zajednicu. Ona ne radi, jer struje nema. Danas, peti dan, kada smo dobili malo telefonske mreže poslali smo i mejl sa fotografijama i molbom. Niko ništa… najveći problem je što u selu večina domaćina gaji stoku. Dva puta dnevno muzemo i bacamo. Mleko neće niko da uzme a i kako bi kada se ukiseli. Nas nekoliko ne sme ni da otvori zamrzivače, a većina porodica je meso bacila, objašnjavaju meštani koji žive u Fruškogorskoj ulici u Suseku. Ova ulica broji preko 40 poljoprivrednih domaćinstava.

Situacija postaje iz dana u dan sve lošija, veliki broj meštana gaje stoku.

Jedna meštanka ovog sela objašnjava da je tokom nevremena stradalo tele. – Kažu da ga zakoljemo. Pa kako? I gde sa tim mesom, kad struje nema? Održavamo ga u životu kako znamo i umemo. Najviše, kako kažu brinu za stoku od nje uglavnom žive. Pozajmljuju agregate pa nekako rešavaju mužnju krava, jer ona mora da se muze dva puta dnevno, cisternom dovoze vodu da napoje životinje ali ne znaju dokle će moći tako.

Mleko se ukiseli jer nije moguće čuvati ga u adekvatnim uslovima. Takođe, mnogi su prinuđeni da bacaju meso koje je propalo zbog dugotrajnog nestanka struje.

Živimo u nehumanim uslovima, imamo decu, padne noć a svi smo u mraku, ustanemo, deca plaču, stoka nema vodu, hrana propada… ne znamo kako ćemo nadoknaditi uništeno. Prodavnice u Suseku ne rade. Za hleb se snalazimo. Ovde u ulici jedna porodica skuva, pa se okupimo i tako u krug. Ne znamo više kome da se obratimo za pomoć, kažu meštani.

Ogorčeni meštani ne mogu da veruju da peti dan prolazi, a da niko ne rešava njihove probleme. Meštani apeluju na nadležne da se problem sa strujom u vodom u Suseku reši, jer su u očajnoj situaciji.

-Samo da nam uključe struju, daju vodu i da prorade telefoni, toliko nam treba, telefoni i ne mora. Bez struje i vode ne možemo da živimo.

Nedostatak struje i vode pretvorio je njihov svakodnevni život u borbu. Porodice ne mogu da se kupaju, a deca ostaju u mraku tokom noći. Čuvanje hrane bez struje postalo je nemoguće, a mnogi su primorani da pronađu kreativne načine da osiguraju da imaju dovoljno hrane. Meštani se okupljaju da dele obroke, ali su njihovi resursi ograničeni, a neizvesnost oko povratka osnovnih životnih potreba povećava njihovu nevolju.

Meštani sela se nadaju da njihove molbe neće ostati bez odjeka i da će biti preduzete neophodne mere da se njihove životne potrebe što pre reše.

Možda Vam se svidi i