Uređenje fasada, sanacija i revitalizacija vinskih podruma u starom gradskom centru Iriga

Od strane Ozon
0 komentar

Irig. Stare oronule zgrade u centru Iriga, koje predstavljaju višedecenijsko ruglo, dobiće novi izgled i namenu i to kroz projekat “Irig vinska prestonica Srbije“, čiji završetak realizacije se očekuje do 2025. godine.
Rekonstrukcijom različitih objekata ova varošica na južnim obodima Fruške gore, trebalo bi da dobije prvi hotel, kafeteriju, vinoteku, muzej, spomenik pudaru, kroz koje će se prezentovati viševekovna tradicija Iriga u proizvodnji vina.

Iako su oronule i srušene zgrade pod skutima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, nemarom vlasnika, ne održavanjem i ne ulaganjem u njih, dokrajčio ih je vreme. Počele su da se ruše, a centar ove varošice postao je sumoran.

VINARI SMENILI RIBARE
Irig, koji nema reku a ima Ribarski trg i na njemu spomenik posvećen tadašnjim ribarima, biće bogatiji za još jedno obeležje, a to je spomenik pudaru koji će biti u Vinskoj ulici. Na ovaj način lokalno stanovništvo bi se odužilo pudaru- čuvaru vinograda, zanimalju koje je veoma obeležilo prošlost Iriga a čije se sećanje čuva kroz manifestaciju Pudarski dani.

  • Realizacijom projekta “Iriški podrumi“, uređenjem fasada, sanacijom i revitalizacijom vinskih podruma u starom gradskom centru, promovisale bi se lokalne vinarije i krerirao autentičan turistički sadržaj i budući nacionalni brend.- otkriva za “Novosti“ Miodrag Bebić zamenik predsednika opštine Irig, ne krijući da je ovaj projekt predstavljen i Aleksandru Vučiću predsedniku Srbije koji je nedavno posetio Irig.

Svaka zgrada imaće svoju namenu, a neke od njih su već počele da se uređuju, rade fasade, kao što je slučaj sa zgradom Rajkovac, koja ima mogućnost za smeštaj muzeja vina, zavičajnog muzeja ili muzeja iriške kuge, sa stalnom muzejskom postavkom, depoima.

  • Ruinirana spratna zgrada, posle sanacije postaće prvi hotel koji će Irig dobiti, na njemu radovi mogli bi veoma brzo da počnu. Odmah pored, na mestu dve porušene kuće planirana je izgradnja objekata javne namene tržnice, u nivou prizemlja javne garaže a na spratu supermarketa. Ispred na platou biće pijaca.- govori Bebić.

Nekadašnja srpska škola vojnograničarske arhitekture iz 1834. godine zahteva potpunu sanaciju i obnovu originalne fasade, na osnovu arhivske građe. Projektom je predviđeno da podrumska etaža ispod desnog krila zgrade ima uslove za sadržaje galerije vina, sa mogućnošću izlaganja eksponata i fotografija vezanih za vinarstvo i vinogradarstvo.

Možda Vam se svidi i