Agregatno stanje dobro za trgovce, skupo za mušterije

Od strane Ozon
0 komentar

Jedan od traženijih aparata u nazad nekoliko meseci u Sremskoj Mitrovici je agregat, električni generator. Trenutno ga u većini prodavnica u gradu nema, a cene su paprene i kreću se od 155.000 dinara dok je najskuplji 500.000 dinara.

Prodaja agregata ovog leta povećana je za čak 200 odsto, kažu u prodavnicama u kojima se mogu kupiti ovi uređaji.

„Porast je ogroman, krenuo je negde u junu mesecu, tada je sve bilo rasprodato. Uzimali su prvo vikendaši a sada se stvorila panika, nekih agregata uopšte nema na stanju i neke firme ne znaju ni kada će ih biti, ovo se desilo prvi put od kada ja radim“, kaže trgovac u prodavnici aparata za domaćinstvo.

Agregati za struju su uređaji koji u osnovi funkcionišu kao male elektrane. Oni proizvode električnu energiju na licu mesta, kao zamenu ili dopunu za postojeću struju koju koristite u domaćinstvu ili za obavljanje posla.

“Postoje bučni i nečujni agregati. Agregati koji su bučni su 3,6 kw i to je najslabiji koji postoji. Nečujni agregati idu od 1 do 2,2 kw, bilo je situacija da traže agregate preko 10 kw. Agregate traže i firme i fizička lica, domaćinstva traže od 3,5 do 5kw“, objašnjava trgovac.

Potražnja se udvostručila, u zavisnosti od proizvođača i snage, agregati koštaju od najjeftinijeg koji košta 155.000 dinara, dok je najskuplji je 500.000 dinara. Ranije su agregate kupovale firme, sada kupuju i fizička i pravna lica kupuju, isključivo gotovinom. Iako je prodaja udvostručena, trgovci poručuju da nema potrebe za panikom.

„Građanima bih savetovao da ne ulaze u toliku paniku gde i kako nabaviti agregat. Dovoljno je da i ako bude nekih restrikcija u tom vremenskom intervalu imate za osnovne potrebe“.

Možda Vam se svidi i