Zbirka poezije “Žeđam”, pesnikinje i saradnice lista “Dnevnik” Željke Avrić iz Sremske Mitrovice, predstavljena je u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.

Delo koje sadrži 51 pesmu, od kojih se 29 već našlo u pojedinim časopisima za književnost, kulturu i umetnost, ušlo je u najuži izbor za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja. Pesma “Pomirenje” iz te zbirke takođe je bila u najužem izboru za nagradu “Lenkin prsten”, četiri pesme su nagrađivane na prethodnim književnim konkursima, a jedna prevedena na bugarski. Nesumnjivo, lična karta knjige “Žeđam” nije nimalo loša, sa čime se i autorka slaže.

Pitaju me svi otkud taj specifičan glagol u naslovu, navodi Željka Avrić.

Jeste malo arhaičnog oblika, dodaje, što nije čudno s obzirom na činjenicu da je ona dete odraslo na tromeđi bivših jugoslovenskih republika, a živi na trorečju reka, te je od malena usvajala tu rečničku jezičku građu.

Uvek kažem da je jezik kao geološke naslage, jer nikad ne znate šta možete izvući iz kolektivne svesti, kaže Avrić.

Glagol “Žeđam”, po rečima autorke, u sebi sadrži ne samo telesnu, čulnu manifestaciju žeđi, nego i senzitivnu, stvaralačku i misaonu potrebu za kreiranjem i stvaranjem. Zbirka je uokvirena prološkom pesmom “Žeđam”, koja govori o žeđi kao čežnji za nekim vremenom, okolnostima, zbivanjima, nečim što se nikad neće ponoviti, ni vratiti. S druge strane, epiloška pesma nosi naziv “Žeđ” i govori o žeđi koju osećaju svi koji imaju potrebu da stvaraju, budu kreativni i izraze se na bilo koji način.

Poezija je moj izraz, jer ona je za mene najdinamičniji književni oblik, zato što je jezgrovita i zalazi u srž stvari i centar zbivanja, objašnjava autorka.

Kako dodaje, ovo je njena šesta knjiga i nekako je pronašla taj zgusnut, zbijeni oblik, što bi rekao Čehov, “da mislima bude široko, a rečima tesno”, koji predstavlja sredinu u kojoj se najbolje oseća. Kad je reč o celokupnom stvaralaštvu, najviše pišem misaonu, refleksivnu liriku. Središte svih mojih misaonih pesama je čovek, njegova previranja, razmišljanja, dileme… Mislim da drugačije ne može ni da bude kad je reč o misaonoj lirici. Sve što je blisko svakom čoveku, blisko je i meni, i izuzetno me raduje to što mnogi čitaoci kažu da se prepoznaju u mojim pesmama, kazala je Željka Avrić.

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i